Felfüggesztették a milliárdos busztendert

2009.12.09. 10:22 Módosítva: 2009.12.09. 10:28
Felfüggesztették a közbeszerzési eljárást a Volánbusz 60 autóbuszra kiírt pályázatán, a cég egyelőre nem írhatja alá a szerződést a kínai XIAMEN King Long United Automative Industry CO Ltd-vel. A pályázatból kizárt Alfabusz Kft. ugyanis vitatja, hogy jogosan zárták ki az eljárásból.

Mint arról vasárnap beszámoltunk, a kínai XIAMEN King Long United Automative Industry CO Ltd. nyerte a Volánbusz Zrt. hirdetmény közzétételével indult tárgyalásos közbeszerzését, a buszgyár 60 járművet szállít nettó 9 millió 866 ezer euróért (vagyis durván 2,65 milliárd forintért).

A pályázaton két másik cég indult a kínaiak mellett. Az egyiket, a székesfehérvári Alfabusz Kft.-t kizárták az eljárásból, mert a kiírók szerint nem felelt meg a feltételeknek. Mogyoróssy Tibor, az Alfabusz Kft. vezetője elmondta, hogy szerintük az általuk kínált buszok teljesíteni a törvény által előírtakat, azaz a konkrét esetben meg tudnak fordulni olyan ívben, ahogy azt a pályázat tartalmazta.

Ezért fellebbeztek a döntés ellen. A Közbeszerzési Döntőbizottság titkárságán elmondták, hogy a fellebbezésről először december 11-én tárgyalnak, a testületnek pedig december 24-ig döntést hozni az ügyben.

Mogyoróssy elmondta, hogy buszaik ára (amit a pályázatban egy bonyolult képlet segítségével, az utasférőhelyre vetített ár, az indulórészlet, a futamidő és a kamat beszámításával határoznak meg) 15-16 százalékkal alacsonyabb, mint a kínai cégé.