Egymilliós bírság az OTP-nek

2010.04.16. 19:22
Egymillió forint bírságot szabott ki az OTP Bankra fogyasztóvédelmi vétség miatt a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF).

A PSZÁF amiatt végzett célvizsgálatot az OTP-nél, hogy kiderüljön, a bank valóban nem válaszolt-e egy ügyfele panaszára a törvény előírt 30 napon belül.

A panaszost - több ezer ügyféllel együtt - az OTP 2009 márciusában egy direkt marketing kampányban American Express Gold (AMEX Gold) hitelkártyára vonatkozó ajánlattal kereste meg.

A panaszos -, akinek adatait csak a szerződés tervezethez rögzítették a számítógépes rendszerbe, majd elmulasztották törölni és ezért nyitottak neki hitelszámlát és terhelték meg a lakossági folyószámláját - több ízben kérte a banktól, hogy a hitelszámla megnyitásával kapcsolatban folytasson le vizsgálatot. Beadványaira azonban az OTP Bank nem válaszolt. Az első beadványt munkatársa nem rögzítette a központi számítógépes rendszerben, azért nem válaszolták meg. A második beadvánnyál pedig leterheltségére hivatkozott a bank (az érintett időszakban az átlagosnál több panasz érkezett).

A fogyasztóvédelmi törvény szerint az írásbeli panaszt a vállalkozás harminc napon belül köteles írásban megválaszolni, a panaszt elutasító álláspontját pedig indokolni köteles.

A PSZÁF a bírság összegének megállapítása során súlyosító körülményként vette figyelembe, hogy a bank több hónapon át kezelt a panaszos nevén jogszabálysértően nyitott hitelszámlát, és lakossági folyószámláját több alkalommal a hitelkártya-számla fenntartási költségével terhelte meg. A bank a panaszos második írásbeli megkeresésére sem válaszolt határidőben, csak a felügyelet megkeresésére.

Enyhítő körülménynek számított, hogy a bank nyilatkozata szerint több ezer ügyfelet keresett meg kampányai során, de hasonló jogszabálysértés nem fordult elő.

A bírság összege enyhe fokúnak tekinthető a jogszabály által biztosított 2 milliárd forint összegű maximális bírságösszeghez képest.