Obama aggódik Európa miatt

2010.05.09. 07:55
ck Obama amerikai elnök az orosz televízióban szombaton sugárzott nyilatkozatában közölte, nagyon aggódik a görög válság és az európai helyzet miatt.

"Nagyon aggaszt, ami Európában történik" - mondta Obama.

Az orosz televízió 1. csatornájának a Fehér Házban csütörtökön adott interjúban az amerikai elnök ugyanakkor hangsúlyozta: úgy véli, az európaiak megértették, hogy a helyzet nagyon súlyos. Görögország igen nehéz intézkedéseket hoz, legalábbis olyan tervet fogadott el, amely igen súlyos intézkedéseket irányoz elő.

A görög parlament csütörtökön minden korábbinál szigorúbb megszorító intézkedéseket hagyott jóvá, lehetővé téve az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap által nyújtott nagyszabású segélyt.

"Ha sikerült stabilizálnunk az európai helyzetet, ez egyaránt jó lesz az Egyesült Államok és Oroszország számára is" - mondta Obama, majd hozzátette: a görög válság és annak a világ piacaira gyakorolt hatása komoly veszélyt jelent az Egyesült Államokra.

A világ tőzsdéi pénteken jelentős zuhanással zártak a görögországi válságnak az euróövezet más országaira való átterjedésével kapcsolatos aggodalmak miatt.