Nagybankokat vizsgál a New York-i főügyész

2010.05.14. 20:32
Hivatalosan még nem jelentették be, de több forrás szerint is nyolc nagybank ellen is vizsgálatot indított a New York-i főügyész. Azt vizsgálják, hogy milyen adatokat küldtek a hitelminősítőknek, a más értékpapírokkal kombinált kockázatos jelzálog-kötvények ugyanis hozzájárulhattak a hitelválság elmélyüléséhez.

Andrew Cuomo New York-i főügyész nyolc bank ellen folytat vizsgálatot, hogy félrevezették-e a hitelminősítő intézeteket jelzálog-kötvényeikkel kapcsolatban, jelentette az AP hírügynökség megbízható forrásra hivatkozva.

A vizsgálatot hivatalosan még nem jelentették be, de az AP forrása szerint Cuomo irodája a Goldman Sachs, a Morgan Stanley, a Citigroup, a jelenleg a Bank of America csoporthoz tartozó Merrill Lynch, valamint több, az Egyesült Államokban is működő európai bank, az UBS AG, a Crédit Suisse, a Deutsche Bank és a Crédit Agricole képviselőit idézte be meghallgatásra.

A Bank of America szóvivője már csütörtökön bejelentette, hogy együttműködik a főügyész irodájával, több más bank pénteken erősítette meg a Cuomo-vizsgálat hírét. A Dow Jones jelentése szerint több hitelminősítő ügynökség képviselői is idézést kaptak, az ügyész azt vizsgálja, milyen munkakapcsolatuk volt az érintett bankokkal.

Az ingatlanpiac fellendülése idején, a 2008-as hitelválság előtt a Wall Street nagy bankházai gyakran éltek azzal a technikával, hogy a kockázatos "subprime" jelzálog-kötvényeket más értékpapírokkal kombinálva forgalmazták. Ezek a "mérgezett" termékek a legjobb minősítést kapták a hitelminősítő intézetektől, a beruházók pedig részben a kedvező minősítések alapján vásárolták meg ezeket a papírokat.

A Standard&Poor, a Moody's és a Fitch hitelminősítő jelzéseit a befektetők arra használják, hogy felmérjék, mennyire kockázatos az adott befektetés. Amikor az ingatlanpiac összeomlott, a hitelfelvevők nem tudták időben törleszteni a részleteket, az ingatlanokra alapozott jelzálogpapírok értéke zuhanni kezdett.

Sokan ezeket a pénzügyi termékeket tartják felelősnek azért, hogy a hitelválság súlyos méretűvé válhatott, és mind a befektetőknek, mind a bankoknak sok milliárd dolláros veszteséget okozott. A hitelminősítő intézeteket pedig azért bírálják, mert magasan értékeltek olyan pénzügyi termékeket, amelyek aztán elvesztették értéküket.

A főügyész vizsgálatát megelőzően a szövetségi hatóságok már kutatni kezdték, vajon egyes bankok félrevezették-e a befektetőket ezeknek az értékpapíroknak bevezetésekor és eladásakor.

A Reuters elemzése szerint a vizsgálat mellett az a kérdés, hogy a hitelminősítő intézmények miért vallottak kudarcot, miért nem tudták megakadályozni a pénzügyi válság kialakulását. A bírálók szerint lehetséges ugyan, hogy a bankok félrevezették a minősítőket, de az utóbbiaknak többet kellett volna tenniük, hogy ne csaphassák be őket. Ameddig a hitelminősítő ügynökségek rendszerével összefüggő problémákat nem orvosolják, újabb hitelbuborékok várhatók, vélik az elemzők.