Az új Posta-vezért APEH-elnökhelyettesnek is kinevezték

2010.06.30. 18:01 Módosítva: 2010.06.30. 20:24
Kalmár Istvánt nevezte ki Vida Ildikó, az APEH elnöke szerdán az állami adóhatóság informatikai elnökhelyettesévé. Kalmár az előző Orbán-kormány idején is ezen a poszton dolgozott. A dolog azért meglepő, mert Kalmárt a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. Igazgatósága június 24-ei határozatában a Magyar Posta Zrt. igazgatóságának elnökévé nevezte ki.

Az APEH eddigi informatikai elnökhelyettese, Jacsó Tamás a jövőben az adóhivatal Számítástechnikai és Adóelszámolási Intézetének (SZTADI) főigazgatói posztját tölti be. Az intézet igazgatója továbbra is Lucza Vilmos marad a közlemény szerint.

Az 59 éves Kalmár István - villamosmérnök, informatikus - 1998 és 2000 között már dolgozott az adóhivatalban. Elnökhelyettesként hozzá tartozott az APEH informatikai rendszerének irányítása, valamint nyolc megyei igazgatóság adó- és járulékszakmai felügyelete. Nevéhez, és ehhez az időszakhoz fűződik az APEH teljes informatikai rendszerének megújítása és a járulékintegráció.

Kalmár István több fontos megbízatást töltött be állami és magáncégeknél. 2000-től 2002 júniusáig először a Magyar Posta Rt. felügyelő bizottságának elnöke, majd elnök-vezérigazgatója volt. Ebben az időszakban ő indította el az elektronikus közbeszerzést, a Diákhitel programot, és tervezte meg a Magyar Posta új logisztikai központját. 2004-től tagja a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanácsnak.

A portfolió szerint viszont az apehes bejelentés azért furcsa, illetve magyarázatot igényló, mert Kalmár egy hete, egy másik állami cég vezetését is elnyerte.

Kalmárt a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. Igazgatósága június 24-i határozatában a Magyar Posta Zrt. igazgatóságának elnökévé nevezte ki, így egyelőre nem lehet tudni, hogy tévedésről vagy párhuzamos kinevezésről van szó.