London számított a tárgyalások kudarcára

2010.07.18. 15:37 Módosítva: 2010.07.18. 15:38
Londoni felzárkózópiac-elemzők az őszi önkormányzati választások után várnak új hitelmegállapodást a magyar kormány, valamint a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az EU között. A Reuters is megpróbállt válaszolni a felmerülő főbb kérdésekre.

A JP Morgan bankcsoport londoni befektetési és elemző részlegének hétvégi kommentárja szerint a magyar kormány az októberi helyhatósági választások előtt nem fogja beterjeszteni a 2011-re szóló költségvetési tervezetet. Az IMF és az EU küldöttsége valószínűleg akkor visszatér Magyarországra az új hitelprogram és a módosított feltételrendszer megvitatására.

A pénzintézet szerint a kormány által bejelentett legutóbbi intézkedések jó eséllyel elégségesek lesznek ahhoz, hogy az idei hiányt a cél közelében lehessen tartani. Továbbra is lehetséges a 3,8 százalékos deficitcél csekély túllépése, de ennek mértékét valószínűleg sikerül kéttized százalékponton belül tartani – vélekednek a cég londoni elemzői.

A JP Morgan szakértői ugyanakkor kiemelik: jóllehet az IMF szeretné, ha a kormány kitartana a hazai össztermék 3 százalékánál kisebb jövő évi államháztartási hiánycél mellett, a Fidesz azonban eddig nem vállalt erre kötelezettséget, és valószínűleg megpróbál ennél kissé magasabb hiányt elfogadtatni, szerkezeti reformokért cserébe.

A görögök miatt sem

A londoni elemzők közül többen azonban már a hétvégén felfüggesztett tárgyalások kezdete előtt megjósolták, hogy a görögországi költségvetési válság miatt nem lesz könnyű engedményt elérni a hiánycél ügyében az uniónál és a valutaalapnál.

Az Eurasia Group nevű vezető londoni gazdasági-politikai kockázatelemző és tanácsadó csoport már egy május közepi előrejelzésében azt írta, hogy a görögországi költségvetési és adósságválság miatt nehezebb lesz az újratárgyalás főleg az EU-val, és teljesen elképzelhető, hogy komoly feszültségek alakulnak ki a Fidesz-kormány és az unió között.

A BNP Paribas bankcsoport londoni befektetési részlegének nem sokkal későbbi helyzetértékelése szerint az IMF-fel megállapodásban kialakított deficitcélok nincsenek kőbe vésve, és a valutaalap rugalmas hozzáállása Magyarország számára is lehetővé tette a tavalyi hiánycél emelését. További elnéző magatartás azonban az IMF részéről már valószínűtlen, és kétséges, hogy a valutaalap belemenne egy újabb, jelentős magyarországi hiánycél-emelésbe, ha annak oka adócsökkentés lenne további költségvetési konszolidációs intézkedések nélkül.

A Fitch Ratings hitelminősítő a magyar gazdasági akciótervről nemrégiben kiadott londoni elemzésében azt írta: miután más EU-tagállamokra egyre nagyobb nyomás nehezedik a hiánycsökkentés gyorsítása végett, nem valószínű, hogy jelentősebb készség mutatkozna az unió és az IMF részéről bármilyen magyarországi költségvetési lazítás eltűrésére.

A Royal Bank of Scotland bankcsoport elemzésében az állt: az EU "éppen kétségbeesetten igyekszik" fenntartani az euróövezet hitelességét, költségvetési fegyelemre kényszerítve például Görögországot, így valószínűsíthetően vonakodik még a költségvetési engedékenység látszatától is más országok esetében.

Lesz kamatemelés?

A IMF-EU hitelkeret soros felülvizsgálati fordulója lezárásának elhalasztása azt jelenti, hogy Magyarország nem tudja lehívni az októberben lejáró hitelkeret fennmaradó részletét.

Ezzel kapcsolatban a Reuters megemlíti, hogy a forintnál rosszabbul csak a szerb dinár teljesített az idén a közép-európai devizák körében. A piacok hétfői nyitásakor a forint várhatóan egy százalék körül gyengülhet és ezzel párhuzamosan az államkötvények hozama is emelkedhet. Magyarország hitelfelvételi költségei ezáltal megemelkednek, ami a piaci változékonyság fokozódásával párhuzamosan szigorúbb monetáris politika adoptálására késztetheti a jegybankot a monetáris tanács hétfői ülésén.

A jegybank 10 hónapig tartó, összesen 425 bázispontos kamatcsökkentési szakaszt követően az elmúlt két hónapban nem változtatott 5,25 százalékos, rekord alacsony alapkamatán. A Reuters által megkérdezett 25 elemző egybehangzó véleménye szerint a jegybank most hétfőn sem nyúl az alapkamathoz, az EU-IMF küldöttséggel folytatott tárgyalások szombati váratlan megszakítása azonban kamatemelésre késztetheti, amennyiben a forint árfolyama jelentős mértékben gyengül.

A forint további gyengülése tovább fokozza a több ezer milliárd forint értékben külföldi devizában, különösen az erősen változékony és júliusban a forinttal szemben árfolyam rekordot döntő svájci frankban eladósodott háztartások törlesztési terheit.

Lesz megállapodás a hitelezőkkel?

A tárgyalások hétvégi megszakadása ellenére elemzők szerint a kormány végül meg fog állapodni az Nemzetközi Valutaalappal és az Európai Bizottsággal, de erre valószínűleg csak az önkormányzati választások után kerül sor. A kormány ezáltal több időt nyer 2011-es költségvetési tervének és a veszteséges állami vállalatok állami támogatás nélkül nyereségessé tételét szolgáló programjának kidolgozásához.

Elemzők szerint a tárgyalások megszakítása taktikai lépés is lehet a kormány részéről annak érdekében, hogy az őszi önkormányzati választások utáni időpontra halaszthassák el az EU által megkövetelt, jövő évi 3,0 százalékos GDP-arányos költségvetési hiánycél tartásához szükséges megszorító intézkedések bejelentését.

A magyar kormánynak le kell zárnia a hatályos segélycsomag mostani felülvizsgálati fordulóját ahhoz, hogy korábbi bejelentésének megfelelően új, 10-20 milliárd eurós  "elővigyázatossági" hitelkeret megállapodást tudjon kötni a 2011-2012-es periódusra.

Kell újabb IMF-hitel?

Magyarország tavaly óta képes forrásigényeit a tőkepiacról fedezni és idei törlesztési kötelezettségeit már teljes egészében fedezte. Az ÁKK államkötvény kibocsátását a héten olyan jó jegyzési érdeklődés fogadta, hogy a 10 éves kötvényből 5 milliárd forinttal meg is emelte a kibocsátást, a hozamok pedig minden lejáratra 25-30 bázisponttal csökkentek az előző, két héttel ezelőtti aukcióhoz képest.

Magyarország eddig 12,8 milliárd eurót hívott le a 20 milliárd eurós IMF-EU hitelkeretből és elemzők szerint könnyedén finanszírozni tudja az idei évre előirányzott költségvetési deficitet a fennmaradó hányaddal.

A kormány korábban már közölte, hogy "biztonsági hálóként" egy új IMF-EU megállapodást kíván kötni az elkövetkező két évre, de nem kívánja igénybe venni azt. Elemzők szerint kockázatos helyzetet teremtene, ha az októberben lejáró mostani után nem születne egy új megállapodás, mivel az IMF-EU hitelkeret puszta megléte lehetővé teszi, hogy Magyarország a tőkepiacról fedezze finanszírozási szükségleteit.

A legkedvezőtlenebb forgatókönyv szerint viszont egy megállapodás hiánya olyan negatív piaci következményekkel járna, ami nem hagyna más választást a kormánynak, mint hogy ismét a tárgyalóasztalnál keresse az IMF kegyeit.