Böszmeség, hogy nem Orbán az illetékes

2010.07.20. 12:02
A miniszterelnök határozza meg a kormány tárgyalási pozícióját, nem pedig egy minisztere, írja blogjában Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök azután, hogy a hétvégén félbeszakadtak a tárgyalások a kormány, valamint az EU és az IMF között.

„Azt mondta a kormányfő, hogy forint és IMF ügyben Matolcsy az illetékes. Ez ugye azt jelenti, hogy ő nem illetékes. Hát ez igazi böszmeség” – írja blogjában Gyurcsány Ferenc, aki szerint Orbán Viktor miniszterelnök az illetékes. Orbán viszont „eltolja magától a felelősséget”, „nem akar, nem mer felelősséget vállalni”.

A volt miniszterelnök szerint a Fidesz szabadságharcként akarja beállítani a gazdaságpolitikai kudarcát. „Ha az átmenetileg magasabb hiány szerkezeti reformokat finanszírozna, akkor a kormánynak igaza lenne. De ennek nyomát sem látjuk. A Fidesz azért akar magasabb hiányt, hogy ne kelljen semmit lényegeset csinálnia” – írja.

Saját, IMF-fel kapcsolatos tapasztalatairól azt írja, hogy a kormány tárgyalási pozícióját a miniszterelnök határozza meg, hagyja jóvá. Szerinte az eredeti hiánycélhoz nem az IMF miatt kell tartani magunkat, hanem mert a mi érdekünk hozzáigazítani az állam működését a rendelkezésre álló forrásainkhoz.

Gyurcsány szerint a Fidesz hazudott, amikor az elmúlt években azt mondta, hogy van könnyebb megoldás is. „Azt mondták, hogy lesz pénz, mert a kormányváltás után olcsóbb lesz az államadósság finanszírozása, csökkentik a bürokráciát és megszüntetik a korrupciót. Az mondták, hogy ezek a lépések több százmilliárd forintot hoznak a konyhára, ebből meg majd futja hiány- és adócsökkentésre. Most látjuk: nem futja sem erre, sem arra.” – írta.