A bankok után a kormány lecsap az áruházláncokra is?

2010.10.12. 22:08 Módosítva: 2010.10.12. 23:31
A nagyobb áruházláncokra is pótadót vetne ki a kormány a TV2 Tények információi szerint. A híradósok úgy tudják, hogy a távközlési és energetikai cégekkel együtt az áruházláncoknak is fizetniük kell, összesen 200-300 milliárdot, és még idén.

Szerdán jelenti be Orbán Viktor miniszterelnök a Fidesz-kormány második gazdasági akciótervét, ennek része lenne a Tények információi szerint az élelmiszerbolt-adó.

Bár szokás a multik nyomasztó túlsúlyára panaszkodni az élelmiszer-kiskereskedelemben, a valós helyzet az, hogy Magyarországon a boltok nagyjából fele hazai alapítású kiskereskedelmi láncok kezében van, és a forgalom szerinti toplista első három helyezettjéből kettő magyar.

Egyelőre semmit sem tudni az állítólagos boltadó részleteiről, így azt sem tudni, pontosan melyik áruházláncokat érintené. A Nielsen toplistája szerint a három legnagyobb forgalmú lánc a Tesco, a CBA és a COOP, utánuk a sorrend Spar, Reál, Auchan, Metro, Lidl és Penny Market, a legjobb tízet pedig a Cora zárja.

Pikáns kérdés, hogy a különadó érinteni fogja-e a Fidesszel - legnagyobb tulajdonosai, a fogathajtó Lázár testvérek révén - szoros kapcsolatban lévő CBA-t, amely a HVG szerint a választási kampányban jelentős összeggel támogatta a pártot.

Bár a TV2 úgy tudja, hogy a különadót már az idén kivetnék, a 45 napos kihirdetési határidó miatt eléggé valószínűtlennek tűnik, hogy ha lesz ilyen teher, akkor azt már 2010-ben be kellene fizetni.

Támogatnák a hazaiakat

Az élelmiszerláncok körül nem most kezdett forrni a levegő: pár héttel ezelőtt mondott le Jaross Tamás, az akkor mindössze egy hónapja hivatalban lévő, kereskedelmért felelős miniszteri biztos. Jaross Tamás nem értett egyet a kormány hipermarketek ellen tervezett intézkedéseivel - írta a Hírszerző. A lap szerint a kormány a hazai beszállítókat és a hazai üzletláncokat (például a CBA-t, a Coopot vagy a Reált) akarja helyzetbe hozni a multinacionális hipermarketekkel szemben, Jaross Tamás viszont, aki 1993-tól 2005-ig a magyarországi Metro áruházak vezérigazgatója volt, a kereskedők és a beszállítók viszonyának rendezésében együtt akart működni az egész piaccal, beleértve az áruházláncokat is.

Nem hallott eddig az extraadó tervéről Iglódi-Csató Judit, a Tesco-Global Áruházak Zrt. kommunikációs igazgatója. Kérdésünkre azt mondta, arról értesültek, hogy kormány készül a kereskedelmi törvény módosítására - bár arról sem egyeztettek velük -, ám tudomása szerint eddig sem abban a törvénytervezetben, sem másmilyen jogszabályban nem szerepelt utalás pótadóra. A TV2 hírét nem kommentálta, mondván, ez egy meg nem erősített hír, és az esetleges adóbevezetés részleteiről sem tudni semmit.

A Tesco Magyarország egyik legnagyobb munkaadója több, a múlt év végén 176 áruházban több mint húszezer dolgozója volt. Az évek óta piacvezető áruházlánc árbevétele a 2008-as 576 milliárd után tavaly 572 milliárd forint volt (a Spar-hálózat 360 milliárd, az Auchanok 226 milliárdos árbevételt értek el tavaly).