Nyílt államosításról beszél a Stabilitás Pénztárszövetség

2010.10.31. 14:16
A magánpénztári befizetések magántulajdont képeznek, a megtakarítások nyílt államosítását jelentené a magánnyugdíjpénztárak megszüntetése, olvasható a Stabilitás Pénztárszövetség vasárnap kiadott állásfoglalásában. A szövetség azt tanácsolja tagjainak, hogy ne lépjenek vissza az állami rendszerbe, míg a kormány nem tisztázza a részletszabályokat.

Hárommillió magyar állampolgár összesen átlagosan 933 ezer forintos nyugdíjcélú megtakarításának nyílt államosítására tett kísérletet jelent a miniszterelnök pénteki kijelentése, amely szerint „rövid idő alatt kikerülnek a nyugdíjrendszerből a magánnyugdíjpénztárak, a magyar nyugdíjrendszer pedig kétpilléres lesz”, áll a Stabilitás Pénztárszövetség főtitkárának, Juhász Istvánnénak vasárnap kiadott állásfoglalásában.

A Stabilitás Pénztárszövetség szerint a magánpénztári befizetések magántulajdont képeznek, ezt az Alkotmány garantálja, és nyílt államosítást jelentene a magánnyugdíjpénztárak megszüntetése.

A Stabilitás Pénztárszövetség az állásfoglalásban arra hívja fel tagjai figyelmét, hogy a kormánynak "hangzatos kijelentéseken kívül" nincs eszköze a megtakarítások államosítására. A főtitkár szerint a parlament által október 25-én elfogadott törvény csak a lehetőségét teremti meg annak, hogy aki akar, önként visszatérjen az állami nyugdíjrendszerbe, a váltást viszont érdemes megfontolni.

A Stabilitás szerint az állam csak egy biankó ígérvényt tud adni arra, hogy a visszalépő tag állami nyugdíjra lesz jogosult, viszont a most egyéni számlán hozamot termelő államkötvényeket és részvényeket a visszalépők után azonnal át kell adniuk a pénztáraknak egy meg sem nevezett, "a kormány által kijelölt szerv részére".

A szövetség azt tanácsolja a pénztártagoknak, hogy amíg a kormány nem tisztázza a részletszabályokat, senki ne lépjen vissza az állami rendszerbe, mert a visszatérés a magánpénztári rendszerbe a jelenlegi információk szerint nem lesz lehetséges. A Stabilitás szerint a tagok pénzte a pénztárakban ugyanolyan biztonságban van, mint az állami rendszerben.