Kevesebb a haltermés a szokásosnál
A magyarok évente átlagosan 4,2 kilogramm halat esznek, és ennek a felét hazai vizekben kihalászott halak adják - mondta Németh István, a Magyar Haltermelők és Halászati Vízterület-hasznosítók Szövetségének (Mahal) elnöke.
Magyarországon lényegesen kevesebb halat esznek az emberek, mint az Európai Unió más országaiban. A haltermelők célja, hogynéhány éven belül 6 kilogrammra emelkedjen a magyar éves fejenkénti halfogyasztás.
Éves szinten az ágazat árbevétele 20-25 milliárd forint körül alakul.
A magyarok jellemzően a karácsonyi ünnepkör idején fogyasztják el az éves mennyiség mintegy harmadát. Karácsonykor az emberek főként a pontyot keresik. Ez a halféle teszi ki a karácsonyi fogyasztás 85 százalékát. A fennmaradó hányadot egyebek között az afrikai és a szürkeharcsa, a busa és a süllő adja. A ponty kilója most 700-800 forint, de a szakember szerint közvetlenül az ünnep előtt néhány helyen az ár csökkenhet valamelyest.