Kevesebb a haltermés a szokásosnál

2010.12.11. 19:04
Az idei haltermés 21-22 ezer tonna lesz Magyarországon, ami 15 százalékkal kevesebb az átlagosnál. A csökkenésről elsősorban a mostoha időjárás tehet.

A magyarok évente átlagosan 4,2 kilogramm halat esznek, és ennek a felét hazai vizekben kihalászott halak adják - mondta Németh István, a Magyar Haltermelők és Halászati Vízterület-hasznosítók Szövetségének (Mahal) elnöke.

Magyarországon lényegesen kevesebb halat esznek az emberek, mint az Európai Unió más országaiban. A haltermelők célja, hogynéhány éven belül 6 kilogrammra emelkedjen a magyar éves fejenkénti halfogyasztás.

Éves szinten az ágazat árbevétele 20-25 milliárd forint körül alakul.

A magyarok jellemzően a karácsonyi ünnepkör idején fogyasztják el az éves mennyiség mintegy harmadát. Karácsonykor az emberek főként a pontyot keresik. Ez a halféle teszi ki a karácsonyi fogyasztás 85 százalékát. A fennmaradó hányadot egyebek között az afrikai és a szürkeharcsa, a busa és a süllő adja. A ponty kilója most 700-800 forint, de a szakember szerint közvetlenül az ünnep előtt néhány helyen az ár csökkenhet  valamelyest.