Két fokozattal is leminősíthet a Fitch

2010.12.12. 13:10
Várhatóan csak egy fokozattal minősít majd le a Fitch, de arra is van esély, hogy egyszerre két lépcsőt essünk vissza. A londoni RBS bankház szerint a rosszabbik forgatókönyvet csak azért kerülhetjük el, mert a Fitch még ad egy kis időt a magyar kormánynak, hogy előálljon egy hitelesebb reformprogrammal.

Londoni elemzői vélemény szerint valószínűleg a Fitch Ratings sem süllyeszti Magyarországot a befektetésre már nem ajánlott, "bóvli" adóskategóriába, amikor várhatóan a közeljövőben végez a magyar besorolás felülvizsgálatával. (Az újabb leminősítésre más elemzők is figyelmeztettek már.)

Timothy Ash, a Royal Bank of Scotland (RBS) londoni globális feltörekvő térségi kutatási részlegének vezetője a felzárkózó európai gazdaságokról összeállított hétvégi helyzetértékelésében azt írta: fennáll az a kockázat, hogy a Fitch a Moody's Investors Service minapi példáját követve szintén egyszerre két fokozattal minősíti vissza Magyarország adósbesorolását.

Csakhogy a Fitch Ratings esetében ez azt jelentené, hogy ennél a hitelminősítőnél Magyarország elvesztené befektetésre ajánlott osztályzatát, mivel a Fitch hosszú futamidejű magyar besorolása most "BBB" - egy fokozattal alacsonyabb annál, ahonnan a Moody's rontotta a magyar besorolást -, és két fokozatú leminősítéssel az adósosztályzat "BB plusz"-ra süllyedne, egy fokkal a befektetési alapszint - "BBB mínusz" - alá.

Az RBS vezető londoni elemzője közölte: arra számít, hogy a Fitch egyelőre egy fokozatú leminősítést jelent be, "BBB mínusz"-ra módosítva a magyar osztályzatot, "időt adva" ahhoz, hogy a kormány "hitelesebb reformprogrammal álljon elő".