Megszűnik a Zóna Taxi

MTI/Index
2011.02.24. 17:31
A Zóna-Service Zrt. közel öt év tevékenység után megszünteti taxi üzletágának tevékenységét - közölte a cég pénteken. Az MTI-ben bejelentett döntését a tulajdonos az üzletágban tapasztalható túlkínálattal indokolta. Veres István azt állította, a reptéri taxis háborúba igazságtalanul keverték be a cégét.

Veres István, a Zóna-Service Zrt. vezérigazgatója az MTI-nek elmondta, hogy azért döntöttek így, mert láthatólag nem fog rendeződni rövid időn belül "a reptéri személyszállítási helyzet", emellett Budapesten is túlkínálat van a taxisokból.

Az alvállalkozókat is figyelembe véve 60-70 közvetlen alkalmazottat, és majdnem 300 taxist érint a tevékenység megszüntetése - ismertette a vezérigazgató. A taxisokkal és a Zóna Taxival személyszállításra szerződésben álló cégekkel már felbontották a szerződéseket. Hozzátette: az üzletág alapvetően a reptéri forgalomra specializálódott, ehhez kapcsolódóan hoztak létre szoftvereket, eszközöket. Az utóbbi két hónapban a főváros visszajelzését is várták arról, hogy mi lesz a repülőtéri személyszállítás sorsa, de mivel ez nem történt meg, a taxi üzletág megszüntetése mellett döntöttek.

Veres István elmondta: a Budapest Airport Zrt. és a Zóna Service között az elszámolások miatt indult polgári perek továbbra is zajlanak. Kifejtette: megelégelték, hogy sok egyéni vállalkozó - aki már nem a Zónával volt szerződésben - a repülőtéren "kenyérharcot vív" egymással, illetve a Főtaxival, mégis mindig a Zónát "vették elő", ha bármi probléma volt.

A Zóna Taxi tavaly decemberig volt a ferihegyi repülőtér taxiszolgáltatója. A ferihegyi repülőteret üzemeltető Budapest Airport Zrt. (BA) október elején írta ki a taxitendert, amelyet november közepén a Főtaxi nyert meg.

A Reptéri Rendőr Igazgatóság két hete házkutatást tartott a cég központjában. A nyomozók azt mentek ki a Zónához, mert felmerült a gyanú, hogy a reptérrel szerződött vállalkozás valótalan forgalmi adatokat közölt a BA-val, és kevesebb forgalom után fizetett jutalékot. A rendőrök Veres lakásán is kerestek bizonyítékokat.