Pánik a tokiói tőzsdén

2011.03.15. 09:40

A gazdasági válság 2008-ban történt kirobbanása óta a legnagyobb napi csökkenéssel zárt kedden a tokiói tőzsde: legfőképpen a fukusimai atomerőműben bekövetkezett újabb robbanás gazdasági következményeitől tartva kezdtek pánikszerű eladásba a befektetők, akik elsősorban az energetikai cégek, illetve az energiatermeléshez kapcsolódó vállalatok papírjaitól igyekeztek szabadulni. A fukusimai erőművet tulajdonló Peco részvényei például 25 százalékkal zuhantak.

A befektetőket aggasztják a japán gazdasági kilátások, hiszen pillanatnyilag szinte semmi nem működik, és egyelőre az sem látható, mikor kezdődhet meg az újjáépítés: sok autógyár leállt, nem termelnek az acélgyárak és az elektronikai világcégek, zárva van sok olyan kikötő, ahonnan a japán termékek elindulnak a világba, és az atomerőműgondok miatt takarékoskodni kell az energiával is.

Nyugtalanító, hogy kedden azoknak a cégeknek a papírjai is veszítettek az értékükből- nehézipari, építőanyag-és építőipari vállalatok -, amelyek korábban még erősödtek, abban bízva, hogy majdan profitálhatnak az újjáépítésből.

A válogatott részvényeket tartalmazó Nikkei 225 index 10 százalékot meghaladó csökkenéssel fejezte be a kereskedést kedden, de napközben 15 százalékos mínuszban is járt az irányadó mutató: a Nikkei 8605 ponton fejezte be a kereskedést, amire közel három éve nem volt példa.

A japán tőzsde a többi régiós indexet is magával rántotta, a hongkongi Hang Seng több mint 3 százalékkal esett. Az európai és amerikai határidős indexek is jelentősen estek a tokiói záráskor.

Elemzők rámutattak: elsősorban a bankok számára járhat katasztrofális következményekkel, ha tovább zuhan a részvények árfolyama, mert komolyan meggyengülhet tőkeerejük, és ez még inkább megnehezítheti a gazdaság felépülését Japán történetének legnagyobb földrengését követően.

A piacok megnyugtatására a japán központi bank kedden két részletben összesen 98 milliárd dollár értékű jent dobott piacra az előző napi, rekordot jelentő 184 milliárd dolláros intervenció után. E lépéssel sikerült stabilizálnia a japán valuta árfolyamát.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport