Jogtalan volt a görögök sztrájktörése Ferihegyen

2011.04.15. 18:50
Másodfokon is megállapította a bíróság, hogy nem szabad a sztrájkolókat lehetetlen helyzetbe hozni azzal, hogy mások elvégzik a munkát, amire ők nem hajlandók. A repülőtér felülvizsgálatot kér.

A másodfokú bíróság jogerős ítéletében megerősítette az elsőfokon eljárt Fővárosi Munkaügyi Bíróság ítéletét a Budapest Airport (BA) ellen a Repülőtéri Dolgozók és Szolgáltatók Szakszervezete (RDSZSZ) által indított perben - közölte a Munkástanácsok szövetség pénteken. A BA felülvizsgálati kérelmet nyújt be a Legfelsőbb Bírósághoz a jogerős ítélet ellen - reagált a döntésre a munkáltató.

A szakszervezet értékelése szerint másodfokon is jogellenesnek nyilvánították a reptér üzemeltető által a 2008 decemberében tartott sztrájk idején behívott görög munkavállalók alkalmazását, a BA azonban már az elsőfokú döntést is máshogy értelmezte. A Munkástanácsok Országos Szövetsége pénteki közleménye szerint a jogerős ítélet is megerősítette, hogy a munkáltató nem alkalmazhat olyan intézkedést, amely eleve ellehetetlenítené, értelmetlenné tenné a sztrájkot. Úgy vélik, a görög munkavállalók alkalmazása a sztrájkoló munkavállalók helyettesítésére jogellenes intézkedés volt a Budapest Airport Zrt. részéről, mert a sztrájk befejezésére irányuló tilos kényszerítő eszköz volt.

A szakszervezeti szövetség szerint a jogerős bírósági ítélet nagy jelentőséggel bír nemcsak a repülőtéri dolgozók számára, hanem minden magyar munkavállaló számára is, hiszen ezzel nyilvánvalóvá vált, hogy a sztrájktörés, bár maga a törvény ezt a szót nem használja kifejezetten, tilos Magyarországon is, mivel az a sztrájkhoz való alapvető alkotmányos és törvényes jogától fosztja meg a munkavállalókat.

BA: a felvétel nem kényszerítő eszköz

A Budapest Airport közölte: ebben a kérdésben továbbra sem osztja az első- és másodfokú bíróság jogi álláspontját. Továbbra is az a véleménye, hogy a hatályos magyar jogszabályok szerint létesített új munkaviszony - akár sztrájk ideje alatt is - nem tekinthető a munkabeszüntetés befejezését célzó kényszerítő eszköznek.

A BA közleményében emlékeztet arra, hogy a 2008. decemberi sztrájk idején utasbiztonsági ellenőri munkakörökbe uniós munkavállalókat, köztük számos görög szakembert vettek fel, állandó, státuszos munkatársként. A Budapest Airport ebben az időszakban azért vállalta az ezzel járó többletterheket, hogy ha nehezen is, de biztosítsa az ország egyetlen nemzetközi repülőterének működőképességét - áll a közleményben.

A 2008-2009 telén zajlott repülőtéri sztrájk idején szó sem volt munkaerő-kölcsönzésről a Budapest Airportnál, amit a sztrájktörvény, illetve a Munka Törvénykönyve kifejezetten tilt - írja reagálásában a munkáltató.