LMP: A kormánynak nem kéne támogatni a McDonald's-ot

2011.07.06. 17:44 Módosítva: 2011.07.06. 18:31
A kormány 132 millióval támogatta a gyorsétteremlánc átképzési és munkahely fenntartási programját. Az LMP szerint inkább a magyar cégeket kellene támogatni, és egyébként is furcsa, hogy a hamburgeradó hatálya alól éppen a hamburger került ki.

Az LMP közleménye szerint a kormány rosszul teszi, amikor egy olyan multicéget támogat, amely nem szorul segítségre. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség ugyanis tavaly októberben 132 millió forintos támogatást ítélt meg az évi 20 milliárd forint feletti árbevétellel rendelkező a McDonald's Magyarországi Étteremhálózat Kft-nek, átképzés és munkahely fenntartás céljából. A Magyar Hírlap szerdai számában számolt be arról, hogy a gyorsétteremlánc mellett 2007-ben és 2008-ban a Coca-Cola HBC Magyarország Kft. is hasonló uniós forrásból biztosított támogatást kapott összesen egymilliárd forintos összegben.

Az LMP szerint a támogatás azért is visszás, mert ezzel egy időben a kormányzat olyan hamburgeradót vezetett be, amelyből a hamburgert az utolsó pillanatban kivették.

"Az elmúlt években bevezetett termékjelölés ellenére továbbra is tény, hogy a gyorséttermek egy egészségtelen és túlfogyasztásra ösztönző étkezési kultúrát testesítenek meg és nagy mennyiségű hulladékot termelnek" - áll a Lehet Más a Politika közleményében.

Az LMP szerint a legjobb munkahelyteremtő befektetés a hazai kis és közepes vállalkozások versenyképességének javítása.

A McDonald's magyar leányvállalatának hétfői tájékoztatása szerint a cég európai hálózata az idén mintegy 15 milliárd forintért vásárol magyar alapanyagokat. A vállalat beszámolója szerint a magyar beszállítóktól származó termékek értéke és mennyisége évek óta növekszik: a 2009-ben 13,9 milliárd forint értékben 18.670 tonnányi magyar árut vásárolt a gyorsétteremlánc Magyarországról. A McDonald's Magyarország az elmúlt 15 évben összesen 88 milliárd forint értékben 209 ezer tonna hazai árut vásárolt. A magyar alapanyagok - csirkehús, szárított hagyma, szószok és szívószál - számos ország McDonald's éttermeibe jutnak el, például csirkehúst 16 országba szállítanak a magyar beszállítók.