Folytatódik az államadósság csökkentése

2011.09.10. 18:27
A miniszterelnök szerint a kormány tovább fog menni az államadósság csökkentésének útján; Magyarországnak egy új világrendben kell sikeresnek lennie a válság után, ehhez az ország kiszolgáltatottságát okozó államadósságot kell csökkenteni - mondta a miniszterelnök szóvivője szombaton újságíróknak

Kötcsén a fideszes politikusok és jobboldali értelmiségiek zárt körű rendezvényénen vettek részt.  A találkozó után Szijjártó Péter Orbán Viktor miniszterelnök és Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter elhangzott előadását összefoglalva hangsúlyozta: kiállnak az arányos adórendszer mellett, mert ez a munkaalapú gazdaság legfontosabb eszköze. Minden egyes olyan lépés az adórendszerben, amely csökkenti vagy sérti az arányosságot, a munkát büntető változtatás lenne - fogalmazott a miniszterelnök szóvivője, hozzátéve: ha a munkát büntetjük, visszatérünk a válságot okozó adórendszerhez.

"Akik azt követelik tőlünk, hogy térjünk vissza a válságot okozó adórendszerhez, azoknak azt tudjuk mondani, hogy ennek nem tudunk eleget tenni" - mondta Szijjártó Péter.

Megfogalmazása szerint örömteli lépés, hogy a kormány az államadósságot a GDP-hez mért 80 százalék fölötti tartományból 73 százalékra csökkentette. Hangsúlyozta: nem véletlenül szerepel az alaptörvényben az 50 százalékos államadósági szint, mert ha ezt sikerül elérni, akkor a gazdaságpolitikai eszköztár új dimenziója nyílik meg. Ebben a sávban elmúlik az adósság újratermelődésének a veszélye - mutatott rá.

A miniszterelnök világossá tette - idézte fel a szóvivő -, hogy nem adósnak jó lenni, hanem hitelezőnek.

Tájékoztatása szerint a zárt találkozón Orbán Viktor leszögezte: a 21. századi magyar nemzet akkor lehet erős, ha az egyik alappillére a szolidaritás. A devizahitelezés miatt nehéz helyzetbe került családok megsegítésére született eddigi döntések is a szolidaritás jegyében születtek - húzta alá. Emlékeztetett, hogy Lázár János frakcióvezetőnek az egyösszegű végtörlesztésről szóló pénteki bejelentése újabb lépés a devizahitelesek megsegítésére.

"Ez a döntés megosztja azokat a terheket, amelyek a devizahitelezésből adódó kockázatokkal járnak, és amelyekre az elmúlt nyolc esztendőben a szocialista kormányok és az akkori állami hatóságok nem hívták fel a figyelmet" - fogalmazott Szijjártó Péter.

Kérdésre válaszolva elmondta, hogy a 180 forinton rögzített végtörlesztés a vasárnapi kormányülés napirendjén szerepel, és ennek menetrendjéről és konkrét lépéseiről a nemzetgazdasági miniszter tesz javaslatot.

Arra a felvetésre, hogy a rögzített árfolyamú végtörlesztés a bankszektornak veszteséget okozna, azzal érvelt, hogy ez erkölcsileg helyes döntés, amely pénzügyileg tartható, és jogilag is megoldható.
A diplomásadót firtató kérdésre azt válaszolta, hogy csupán a sajtóhírekből értesült róla pénteken, semmilyen információval nem rendelkezik erről.

A kötcsei "pikniket" 2004 óta rendezik meg fideszes politikusok és a jobboldali értelmiségi holdudvar részvételével a Somogy megyei településen; a tanácskozások nem nyilvánosak. A legutóbbi, kilencedik találkozót az idén június elején tartották.

Orbán Viktor akkor - szóvivőjének tájékoztatása szerint - arról beszélt, hogy Magyarország háborúban áll az államadóssággal és a munkanélküliséggel, és a küzdelmet csak úgy nyerheti meg, ha helyreáll a munka megbecsülése.