Rekordévre számít a Rolls-Royce

2011.10.17. 18:31
Rekordévre számít a Rolls-Royce, a luxusautókat gyártó brit társaság vezetője szerint azonban a 10 ezer darabos értékesítési határt soha nem törik át. Német autópiaci szakértők szerint ugyanakkor Németországban jövőre vége az erős autópiaci felfutásnak, országszerte várhatóan az ideinél 50 ezer járművel kevesebbet, 3,1 milliót állítanak forgalomba.

Torsten Müller-Ötvös vezérigazgató elmondta: a kapacitások teljes kihasználtsággal működnek, a kocsikat három műszakban gyártják, így az értékesítés az idén várhatóan meghaladja a 2010-ben elért 2.711 darabot, ami 170 százalékos növekedés volt az előző évhez képest, és a legjobb eredmény, amióta Rolls-Royce a német BMW csoporthoz került.

A lehetséges vevők köre is bővül. Jelenleg 90 ezer szupergazdag él a világon, 10 év múlva pedig már 125 ezren lesznek annyira gazdagok, hogy megengedhetnek maguknak egy Rolls-Royce-t - mondta a vezérigazgató az Automotive News Europe című lapnak.

Hozzátette: nem tervezik, hogy 250 ezer eurónál olcsóbb modellt fejlesztenek, ugyanakkor 1 millió eurónál drágább Rolls-Royce sem lesz.

A társaság valamennyi gyártmánya biztos, hosszú távon értékálló befektetés, "hiszen a márka történetében valaha értékesített autók 70 százaléka még mindig járja az utakat" - mondta Müller-Ötvös. A Rolls Royce azonban a kedvező kilátások ellenére igen szűk kör autója marad, így az évenkénti tízezres értékesítési határt soha nem töri át a társaság - tette hozzá.

Az autópiaci kutatások központja (CAR) úgy véli, hogy jövőre gyengül a legnagyobb európai autópiac, mert a vásárlók az európai adósságválságból eredő bizonytalanságok miatt visszafogottak lesznek az autóvásárlásoknál.

Az EU egészében a kutatók várakozásai szerint 300 ezerrel 12,9 millióra esik vissza az eladott autók száma. 2009-ben 14,1 millió, az idén várhatóan 13,2 millió új autó kerül forgalomba.

A világgazdasági bizonytalanságok ellenére egyelőre rekordteljesítményt nyújt a német autóipar. Az autógyártók szakmai szövetsége, a VDA október elején tette közzé, hogy a gyárak 560 ezer személygépkocsit állítottak elő szeptemberben, 4 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. Az első kilenc hónapban 4,4 milliós volt a gyártás, 7 százalékkal több, mint egy éve, és 3 százalékkal több az előző, 2007. évi rekordnál.

Jól mennek a német autók külföldön is: az export 3,4 millió jármű volt az első kilenc hónapban, ez 8 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit.