Így készül a világ első nem orthodox költségvetése

2011.10.26. 11:14

Három és fél napig vitatkoznak a képviselők a 2012. évi, országmentő költségvetésen. A nem orthodox módszerekben hívő Matolcsy György nem hazudtolta meg önmagát, a költségvetés optimista számokon nyugszik, az államadósság csökkenésével és százezer forintra lebontott bírságbevételekkel számol. Még az Állami Számvevőszék is a valóságtól elrugaszkodottnak tartja.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Szekeres Imre azon háborog, hogy Matolcsy az ázsiai autokrata gazdaságpolitikát tartotta kívánatosnak, mert úgy képzeli fenntarthatónak a szociális ellátórendszereket, hogy gyakorlatilag felszámolja azokat. Magyarországot szerinte most a forró tőke finanszírozza, azért, mert itt a nagy országkockázat miatt magasabb a kamat. Ez a tőke azonban egyik pillanatról a másikra kimenekülhet az országból.

  • Egy, az ülésteremben tartózkodó képviselő szíves tájékoztatása szerint 9:52-kor 36 kormánypárti és 22 ellenzéki képviselő ült a parlamentben, ami már majdnem 15 százalékos részvétel!

    15
  • A második szocialista vezérszónok Szekeres Imre, aki a Forsyth sagához hasonlította a történteket. "Van egy előterjesztés, egy ezzel ellentétes miniszteri expozé, aztán egy kormánypárti felszólalás, ami aztán teljesen más érveket hoz fel" - mondta. Szekeres bejelentette, hogy az MSZP beterjesztette módosító javaslatait, amelyek Rogán állításával szemben valójában 178 milliárd forintos adócsökkentést jelentenének, a személyi jövedelemadója meg legfeljebb az évi ötmillió forintnál többet keresőknek nőne.

    12
  • "Hogyan lehetséges az, hogy a munkavállalók jövedelme csökken, az emelkedő járulékok ellenére csökkenő színvonalú ellátást kap" - kérdezte Mesterházy, aki reméli, hogy Matolcsy György nem ezt a költségvetési javaslatot nevezte az elrugaszkodás költségvetésének, hanem valami mást. "Ezt országvédelmi költségvetésnek nevezni merő cinizmus, elrugaszkodni meg ettől a javaslattól kéne jó messzire". Azt kérte, hogy ha nem is az MSZP, de legalább a jobboldali közgazdászok javaslatai alapján módosítsák a költségvetést, hogy fenntartható legyen. "Arra kérjük a kormányt, vonja vissza ezt a költségvetést" - zárta felszólalását.

  • A jövedelemcsökkenésből következik a negyedik probléma, a társadalmi feszültségek növekedése. Az ötödik probléma, hogy a 750 milliárdos megszorítással kevesebb pénz jut egészségügyre, oktatásra, kultúrára. Az utolsó probléma, hogy a megszorítás bevételtúlsúlyos, azaz 450 milliárd forint adóemelésből jön be, ebből fakadóan jövőre és azután ezermilliárdos nagyságrendben kell majd kiadásokat csökkenteni.

  • "A tartósan gyenge forint miatt az államadósság elleni háború vesztésre áll" - jelentette ki Mesterházy, aki szerint erről a Fidesz dilettáns kormányzása tehet, ahogy arról is, hogy a benyújtott költségvetés "az elszegényedés költségvetése", ami kizárólag "a magas jövedelműek szűk rétegének kedvez". Állításait hat pontban támasztja alá. Az első, hogy a költségvetés 1,5 százalékkal számol a korábban jelzett 3-6 százalékkal, illetve a reálisan várható -0,5-0,5 százalékkal. Probléma, hogy az adóváltozások miatt a minimálbér szinten tartásához tíz százalékkal kéne azt megemelni, amit viszont a vállalkozások nem viselnének el. Harmadrészt a kormány jelentős adóemelésekkel tömködi a jogokat, ezek közül az áfa emelése felpörgetheti az inflációt és növelheti a feketegazdaságot. Jelentős reálkereset-csökkenés jöhet.

  • "Azt azonban nem gondoltuk, hogy ezt a kormányzati dilettantizmust alul lehet múlni. Sajnos tévedtem, az előttünk fekvő 2012-es költségvetési javaslat ennek a példája" - mondta Mesterházy, aki szerint a költségvetési javaslat máris megbukott, ezt jelzi a 300 forintos euróárfolyam is, meg az is, hogy a fejezeti köteteket nem támasztották alá számok és nem alapozták meg törvénytervezetek. Megemlítette Domokos ÁSZ-elnök kritikáját is, aki, amikor még nem a parlamentben beszélt, megalapozatlannak nevezte a költségvetést.

  • Az MSZP két vezérszónokot állított, Mesterházy elnök-frakcióvezető kezdi a bírálatot. Szerinte "propagandával nem lehet elfedni a cinizmust, mégis minden nap ezzel szembesülünk", például nyugdíjvédelemnek hívják a nyugdíjpénzek elvételét, adócsökkentésnek azt, hogy a munkavállalók nyolcvan százalékának emelkedtek az adóterhei, a Fidesz-kormány pedig a Költségvetési Tanács kritikáival szembesülve felszámolta azt. Emlékeztetett rá, hogy a 2011-es költségvetést már februárban módosítani kellett, amire számítani is lehetett, mert már a tervezéskor nyilvánvaló volt, hogy tarthatatlan.

  • Felszólalása végén az ellenzék alternatív javaslatait bírálta. Elsősorban "a jelenleg legnagyobb ellenzéki pártét", a szocialistákét, akik ugyan csak decemberben mutatják be saját javaslatukat. Az eddig megismert javaslatok alapján viszont az LMP és az MSZP jelentős jövedelemadó-emelést szorgalmaz, ami a nettó jövedelmek drasztikus csökkenésével járna. "Az egyéb kritikák tekintetében visszafogottságra inteném képviselőtársaimat" - mondta annak apropóján, hogy az LMP még a kormány javaslatánál is nagyobb mértékben emelné a jövedéki adót. "Úgy látom, nincs más javaslat, mint hogy térjünk vissza a 2010 előtti adópolitikához és gazdaságpolitikához. Pedig az már megbukott. A jövő kihívásaira nem lehet a múlt válaszaival válaszolni" - zárta felszólalását.

  • Rogán a költségvetés nagy erényének tartja, hogy a tervezett hiány, ha jól számolja, a nyolcadik legalacsonyabb az EU-ban. "Mi 2011-ben is tudtuk csökkenteni az államadósság mértékét" - állította, bár erre azért a legfrissebb számok alapján nem vennénk mérget. Az államadósság emlegetése remek lehetőséget adott némi elmúltnyolcévezésre is.

  • "Az egészségügyben szerencsére nincs szükség nagy átalakításokra" - mondott érdekeset Szijjártó Rogán.Magyarország ezek szerint kedvezőbb válaszokat adhat a kihívásokra, mint a környező országok, ráadásul még a családokat is támogatják, és a minimálbér-emelésével már a szegényebbek is igénybe tudják venni a gyermekek után járó adókedvezményeket. Egy minimálbéres például egy gyerek után tízezer forintos keresetnövekedéssel számolhat, de az nem derült ki, hogy havi vagy éves szinten, netán hátralevő életében.

  • Magyarország "más kihívásokkal kalkulál, mint más országok", mondta Rogán, aki szerint 2010-ben a kormány kedvező nemzetközi helyzetben manőverezte rossz helyzetbe az országot - úgy tűnik, a Fidesz szerint 2010-ben nem volt válság. Mindenesetre most az van, amire a környező országokban "kihívások" születnek, például Romániában csökken a reálbér, Olaszországban adókedvezményeket szüntetnek meg, Portugáliában csökkennek az egészségügyi és az oktatási kiadások, Lengyelországban pedig csökkenek a bérek a közszférában. Szijjártó ugyanezekkel az adatokkal példálózott, talán ugyanabból az anyagból készültek.

  • Rogán szerint az ellenzék felszólalásaiból úgy tűnhet, mintha mindenre kevesebb pénz jutna, pedig 2011-hez képest 5,8 százalékkal, azaz reálértéken is többet költenek majd a közbiztonságra. Gazdaságfejlesztésre 22 százalékkal több pénz jut, tehát expozéjában Matolcsy tényleg arra gondolt, hogy az előző évi források 122 százaléka jut erre a területre, nem pedig 122 százalékkal több.

  • "Az egészségügyi járulék jelenleg alig 53 százalékát fedezi az egészségkassza kiadásainak" - tért rá a téma tárgyalására Rogán, aki szerint ezért kell többletadót kivetni a környezetkárosító és egészségkárosító fogyasztásra, és az ebből befolyó bevételekből az egészségkasszát kell hízlalni. A költségvetési javaslat hosszú távon teszi láthatóvá, hogy milyen bevételekből gazdálkodhat az egészségkassza.

  • Még mindig a szocialisták örökségével küszködik a költségvetés, amire "érdemes mindig emlékeztetni az embereket". A Fidesz alternatív valóságértelmezésében a 2010-es költségvetésben tátongó lyukakról beszél most, és a 2011-es költségvetésről beszél, bár ez most nem a zárszámadás vitája. Van itt szó nyugdíjtőzsdéről, korhatáros nyugdíjak elvételéről, stb.

  • "Meggyőződésem, hogy ez a költségvetés helyesen teszi, hogy az áfa-növeléséből keletkező bevételeket nem elkölti, hanem tartalékba teszi" - jelentette ki. Amúgy szerinte nem is nagy az áfaemelés, hiszen 2006-ban sokkal nagyobb mértékben emelték az áfát, és a pluszbevételt akkor nem is tették félre. Ezért nem volt 2008-ban tartalék, és ezért kellett a válságban az IMF-hez fordulni. Most bezzeg lesz tartalék.

  • Rogán Antal nem tudja magát elkülöníteni az adótörvényektől. A költségvetés megértéséhez elsősorban a célokat kell értékelni, az pedig az, hogy az ország felkészüljön a nemzetközi helyzetből fakadó kihívásokra. A válság ugyanis állandó bizonytalan helyzetet teremt, ami miatt kiszámíthatatlan, hogy milyen exportpiaccal, ipari termeléssel számolhatnak. Szerencsére a 2012-es, "valóban országvédelmi költségvetés" kezeli ezeket a helyzeteket, mert tartalékokat képzett, igaz, szerinte csak 300 milliárdot, míg Domokos ÁSZ-elnök szerint 400 milliárd forintot.

  • A bizottsági vélemények után a vezérszónoki kör következik. Elsőként a fideszes Rogán Antal értékeli a javaslatot, kökemény kritikára ezúttal sem számítunk.

  • Az LMP az "éhbérért közmunkást program" helyett járulékcsökkentéssel serkentené a munkaerőpiacot, amit ráadásul célzottan, a hátrányos helyzetű régiókban vezetnének be. Szerinte a költségvetés egyetlen erénye, hogy még csak tervezet, ezért lehet rajta módosítani.

  • "Cudar egy esztendő lesz" - jelentette ki Vágó, aki szerint a realitások nem támasztják alá a kormány makropályatervét, mert nem fog olyan tempóban bővülni a fogyasztás, így nem fog olyan tempóban nőni a foglalkoztatás sem. A nagy vesztes szerinte az egészségügy, először csökken a GDP négy százaléka alá az erre fordított összeg. GDP-arányosan csökken az oktatásra fordított forrás is, az igazságszolgáltatásra hét százalékkal kevesebb jut, amivel szerinte folytatódik "a jogállam kivéreztetése". A kultúra is nehéz helyzetbe kerülhet, és az önkormányzatoktól is forrásokat vonnak el, ezeket is "kivérezteti" a kormány.

  • Vágó szerint a kormánynak valójában nincs gazdaságpolitikája, mert a célhoz, amit a kormány megfogalmaz, ahhoz a távolkeleti utat, a munkavállalók kiszolgáltatottságának növelését találja megfelelőnek. Az LMP ezzel szemben a "szlovén-skandináv utat" ajánlja, a munkavállalókat megbecsülő foglalkoztatási szerkezetben nagy hozzáadott értékű munkát. "Be kell fektetni a jövőbe", azaz több pénzt kell adni a tanároknak és az orvosoknak, javasolja az LMP.

  • Az LMP kisebbségi véleményét Vágó Gábor mondhatja el, akinek Nyikos csak 8:32 percet hagyott a harmincból., "Elég lesz az is" - kiabálták be a fideszesek. "Azért külön adjuk elő kisebbségi véleményünket, mert az LMP készített egy saját költségvetési javaslatot, ami majd fel tudja váltani az Orbán-kormány bukott gazdasági politikáját" - mondta, majd "ott fejezném be, ahol Nyikos elnök úr abbahagyta" felkiáltással azzal bírálta a költségvetést, hogy nem stimmelnek a számok.

  • "Magyari Zoltán forog a sírjában, hogy azok a költségvetési elvek, amiket ő papírra vetett, nem érvényesülnek a költségvetésükben" - mondta Nyikos. Hogy ez változzon, egy tanulmányt ajándékozott Matolcsynak, amit a költségvetési bizottság keretéből finanszírozott és egy akadémiai intézettel készíttetett.

  • "A nagyerdei stadion talán majd megépül, gondolom ez lesz majd a Patyomkin-falu" - bírálta a sporttámogatásokat, majd az önkormányzati tervekről azt mondta, "egyfajta kiürülési folyamat látható". "Hol lesznek a megyék, a nemesi vármegyék, hol lesz az ellensúly a kormánnyal szemben" - tette fel az anakronisztikusnak ható kérdést.

  • Nyikos szerint nem ad okot optimizmusra, hogy kevesebb pénz jut a fogászati kezelések támogatására, ahogy az sem, hogy a honvédelmi kiadásokat is visszanyeste a kormány a GDP 0,7 százalékára. "Ez egy ország szuverenitása szempontjából igen szerény összeg" - mondta, majd saját bevallása szerint sem tudott idézni egy mondást. "A kultúra is rendkívül szerény körülmények között fog élni" - mondta, talán ennek apropóján. "Ne csináljunk a fatornyos falukból analfabéták gyülekezetét. A nemzet napszámosai minimálbéren tengődnek" - tért rá az oktatás helyzetére.

  • Az ugyan igaz, hogy az agrárgazdaság támogatási előirányzata 13 milliárd forinttal nő, de ez nagyon kevés. Nyikos falusi gyerek, ezért "érzelmi meggyőződése", hogy a magyar gazdaság felemelését csak a mezőgazdaság biztosíthatja, nem az Audinál dolgozó "betanított munkások".

  • "A gazdasági növekedés bizonytalan, és további bizonytalanságot okoz, hogy a felső határon tervezte a kormány" - jelentette ki Nyikos. Probléma még a munkahelyteremtés is, szerinte "rendkívül szerény terv" a kétszázezer startmunkás, akik "ki tudja, hogyan lesznek visszavezetve a gazdaságba". Kifogásolta, hogy az Állami Számvevőszék munkatársai kivételével egyetlen közalkalmazott fizetése sem nő jövőre.

  • Probléma az is, hogy a költségvetés "az eszközt céllé emeli", mert a hiány csökkentése szerinte csak eszköz. "A cél az lehet a jólét növelése" - mondta. Nyikos szerint baj van az államigazgatás informatikai rendszerével, mert a képviselők csak keresgetik a számokat, mint "Petőfit Barguzinban". Ezután arról beszélt, hogy a GDP elavult mérőszám.

  • Már csak azért is elfogadhatatlan, mert a nyugdíjak csak az infláció mértékével emelkednek, és nem nagyobb mértékben, pedig az ő fogyasztási szerkezetük más, ráadásul a kormány alultervezte az inflációt. Azért is elfogadhatatlan a jövő évi költségvetés, mert nem derül ki belőle, hogy mi lesz öt, tíz, húsz vagy akár ötven év múlva.

  • Nyikos összegzése szerint az elrugaszkodás költségvetése valójában az elszegényedés költségvetése, mert Matolcsy javaslata érzéketlen a szegényekkel szemben. "A megszorítás rendkívül relatív fogalom" - mondta, utalva arra, hogy Szijjártó a magyarnál is durvább megszorításokkal példálózva próbált úgy tenni, mintha a 450 milliárdos bevételnövelés és a 300 milliárdos kiadáscsökkentés nem lenne az. "Az az adófilozófia, hogy kevésbé adóztassuk a jövedelmeket, és legkevésbé a vagyont, az szegényellenes filozófia" - mondta. Nyikos szerint az az elv, hogy fizessenek a gazdagok, egy réges régi társadalompolitikai elv. Az egykulcsos adó "neoliberális adónem". A költségvetés a Jobbik és az MSZP szerint "társadalmilag elfogadhatatlan".