Óriásit csökken a kötelező díja

2011.10.30. 08:47
Olyan mértékű díjcsökkentést hajtottak végre a biztosítók, hogy hasonlóan nagy áresésre már aligha lehet számítani. Főleg, hogy januártól jön az új baleseti adó, ami megnöveli majd a költségeket.

Vasárnap hajnalban két országos napilapban tették közzé a jövő évre vonatkozó kötelező biztosítási díjakat a hazai biztosítóintézetek. A Biztositas.hu első jelentéséből kiderül, hogy a biztosítók jóval nagyobb engedményeket tettek, mint arra előzetes nyilatkozataik, vagy a kiadások alapján számítani lehetett.

Az elemzők szerint ennek az lehet az oka, hogy a biztosítók tarolni szeretnének a mostani kampányban. A korábban várt 5 százalékos áresés helyett ugyanis 10-15 százalékos visszaesésről beszélhetünk, de nem ritkák az ennél nagyobb kedvezmények sem. A tizenöt társaság közül nincs olyan, amelyik 5 százalék alatt csökkentette volna az átlagos díjait, de bőven találunk 20-25 százalékos átlagos árcsökkentést is.

Megmerevedik a piac

A rendkívüli árengedményeknek az az oka, hogy a most következő kampányban évekre eldőlhet, melyik biztosító, hány kötelező biztosítási ügyfelet kezel majd a jövőben. A mostani áreséssel mélypontjukat elérő kötelező díjak, a dráguló üzemanyagok és a baleseti adó miatti várható rendkívüli ügyfélérdeklődés könnyen a piac újrafelosztásához vezethet. A tarifák alapján látható, hogy a nagy biztosítók közül az Allianz és a K&H meg szeretné őrizni ügyfélbázisát, amibe idén a Groupama és az Uniqa is bele kíván szólni. A kicsik közül agresszív díjakkal jelentkezik szinte mindenki. Erősítene a KÖBE, az ASTRA és Wabard is.

A kedvezmények között idén várhatóan az internetes vagy más néven E-GFB kedvezmény lesz a legnépszerűbb. Ezt a 15 biztosító közül 9 alkalmazza, mértéke pedig egyéb kedvezményekkel együtt akár az alapdíjak 50 százalékát is elérheti. Az ilyen kedvezményekre azok lesznek jogosultak, akik vállalják, hogy a mostantól átlagosan 15 ezer forintos éves díjat egy összegben, átutalással vagy bankkártyás fizetéssel teljesítik.

Segít a MABISZ

A Magyar Biztosítók Szövetsége felhívja az autósok figyelmét, hogy azok, akik jelenlegi biztosításuknál kedvezőbbet találnak és januári évfordulós a szerződésük, december 1-jéig mondhatják fel biztosításukat. 2010 januárja óta a törvény életbe lépését követően megkötött szerződések évfordulója már nem a naptári év vége, hanem a biztosítás megkötésének napja. A biztosítók becslése szerint 700-800 ezer kgfb-szerződés évfordulója már nem január elseje.

„Az autótulajdonosok többségének továbbra is a november áll rendelkezésére arra, hogy ha kedvezőbb feltételeket talál és váltani szeretne, fel tudja mondani meglévő szerződését és december 31-ig új biztosítást tudjon kötni” – hívja fel rá a figyelmet a MABISZ főtitkára. - „Azok, akiknek szerződési évfordulója nem január elseje, de váltani szeretnének, most ne mondják fel biztosításukat. Erre majd a biztosítási évforduló előtt lesz lehetőségük.”

Azt is fontos tudniuk az autósoknak, hogy a tervezett, a hírek szerint az éves kgfb-díj 30 százalékának összegével megegyező baleseti adó nem épül be a biztosítási díjakba. A biztosítók eddigi tudása szerint, ha megjelenik a jogszabály és így ismertté válik a törvény végleges szövege, a biztosítók az adót, annak mértékét külön sorban, a díjtól elkülönítve szerepeltetik majd az értesítőkön, hangsúlyozzák a MABISZ szakemberei.

Majd elveszik

Az díjak csökkenésével szembemegy azonban a várhatóan január elsejétől fizetendő baleseti adó. A biztosítási díjakra rakodó 30 százalékos adó körülbelül évente 5-6 ezer forint többletteherrel jár majd a személygépjármű tulajdonosoknak.

Mivel a mostani biztosítási díjaknál a jövőben már várhatóan nem fognak tudni lényegesen alacsonyabbat ajánlani a biztosítók, és az adó is rakódik a díjakra, az autósok hosszú időre annál a biztosítónál maradhatnak, amelyikkel most szerződnek. Mindenesetre a netes alkuszok annak érdekében, hogy az adó miatt januárban már ne érje meglepetés az autósokat, a Baleseti Adó várható mértékét is feltüntetik a díjak mellett, így könnyű lesz kalkulálni. Az internetes kalkulátorok várhatóan hétfőtől fogadják az érdeklődőket, a Magyar Biztosítók Szövetségének díjnavigátor szolgáltatása pedig november 4-től áll az autósok rendelkezésére. Idén egyébként akár 1,5 milliónál is többen válthatnak.

Neten a kedvezmény

A netrisk.hu gyorsjelentése szerint az Allianz érdemben nem csökentette tovább árait, a kicsik ugyanakkor esetenként drasztikusan visszavágták a biztosítási díjaikat: a Wabard a fővárosban helyenként 70, a KÖBE 40-50 százalékkal lett olcsóbb. Az Aegon és az Allianz megtartja a tavaly bevezetett netes kedvezményt, és 300 ezer kishaszongépjárműre is kiterjeszti azt. Az Astra Biztosító legfeljebb 15 százalékkal csökkenti díjait, ingyenes balesetbiztosítást ad kötelezője mellé 250 ezer forintos térítéssel, budapesti fiatalok esetében azonban díjemelést hajt végre.

A Posta Biztosító 30-ról 60 százalékra emeli maximális kedvezményét, ezzel átlagosan 10 százalékkal csökkentve díjait. Piacújdonságként a lakáshitelesek részére külön kedvezményt ajánl és 5000 forint alatti éves díjon hoz forgalomba olcsó CASCO-t.

A tavaly a kampány egyik nyertesének számító K&H idén is komolyan versenybe száll az ügyfelekért. Egyes jó kockázatú megyékben az átlagnál is nagyobb mértékben csökkenti díjait (Heves és Békés).

A Groupama 15 százalékos átlagos és 25 százalékos E-GFB kedvezményével az internetes kedvezményekre megy rá. Nyit a nagyvárosi fiatalok felé, megtartva tavaly alkalmazott ajándék assistance szolgáltatását, elemzők szerint egyébként alacsony díjaival a piac egyik meglepetését okozhatja a cég.

Az MKB 4-6, míg a Wabard 15 százalékkal csökkenti a személygépjárművek díjait. Mindkét társaság jelentős internetes kedvezményt ad az autósoknak, melyekkel akár 58-60 százalékos alapdíjcsökkenés is elérhető.

Jó lesz minden tűzoltónak és oldtimer tulajdonosnak

Az MKB-tól 25 százalékos kedvezményt kapnak az oldtimer autók tulajdonosai, de olcsóbb díjjal kedvez a rendőröknek, a tűzoltóknak, az orvosi-, és ügyvédi kamara tagjainak is, valamint azoknak, akik az internet segítségével intézik a biztosításukat, írja a CLB Független Biztosítási Alkusz Kft. Igaz, éppen ez az a kockázatviselő, amelyik már most 10 százalékkal emelte a díját, ami elgondolkoztatta az alkusz szakértőjét. Németh szerint az emelésnek akár az is lehet az oka, hogy a szolgáltató már tervezett valamelyest a baleseti adóval, vagy éppen nem számított kiemelkedően nagy új ügyfélszerzésre.

Az Union a 27 évnél idősebb segéd motorkerékpárosokat részesíti előnyben, de az egyéb kedvezményein nem változtatott.

És a fiatalabbaknak is

Az Uniqa periodikus kötelező díjpolitikája idén jelentősen lefelé viszi a díjakat. A piac egyik legnagyobb szereplőjeként alkalmazott Internetes kommunikációs kedvezménye akár 45 százalékkal is csökkentheti díjait, melyet 28 és 33 éves ügyfelek körében is tovább csökkent.

A Signál vezérigazgató váltást követően Budapesten és vidéken is nyit a fiatalok felé. 5,5 százalékos átlagos díjcsökkentésénél is nagyobb engedményre tehetnek szert a motorkerékpárok és a 70 KW feletti teljesítményű személygépjárművek tulajdonosai.

A piac egyetlen új szereplője, a CIG érdemben nem fogja befolyásolni a versenyt. Ugyanakkor a már tavaly is kedvező díjjal előállt Astra a fővárosban, a fiatalok számára további 23 százalékkal is csökkentette díját. A Wabard ugyanitt 70, a Köbe 50, az Uniqa 30 százalékkal is visszavett az eddigi tarifából.

A középkorú budapesti és vidéki autósokra is a kisebb piaci szereplők, köztük a Wabard és a KÖBE hajtottak rá, 35-40 százalékkal kedvezőbb árakkal. Az idősebb, falusi autósok, akik jellemzően ritkábban váltanak biztosítót, kisebb engedményeket kaptak, ám a KÖBE itt is jelentősen, esetenként 38 százalékkal csökkentette eddigi tarifáját.