Engedmény a lengyel devizahiteleseknek

2011.08.09. 16:17 Módosítva: 2011.08.09. 16:17

A svájci frank árfolyamának szárnyalása nyomán rendeletet adott ki a devizahitelesek helyzetének könnyítésére a lengyel kormány. Az államfő kedden írta alá a rendeletet.

Az új törvény szerint devizával is törleszthetővé válnak a devizahitelek, így a visszafizetendő összeg csökken a banki átváltási árfolyamból adódó, valamint az átváltásért felszámított költségekkel. A hitelesek eddig csak a hitelező banktól, a bank által felszámított árfolyamon tudtak devizát vásárolni a törlesztéshez. A mostani rendelet elsősorban azokon könnyít, akik külföldi munkavállalás révén vagy egyéb forrásból közvetlenül, illetve a saját banknál jobb átváltási árfolyamon tudnak devizához jutni.

A mintegy 38 millió lakosú Lengyelországból 2-2,4 millió lengyel tartózkodik tartósan külföldön, elsősorban munkavállalási céllal. Az  emigránsok nagy mennyiségű devizát utalnak haza: 2004 óta átváltva 110 milliárd zlotyt (1 zloty kb. 70 forint).

Horvátorsazágban is az árfolyambefagyasztásmellett döntöttek, a kormány azt várja a bankoktól: legfeljebb 5,8 kunás árfolyamon (1 kuna 36,7 forint) rögzítsék a svájci frankban eladósodottak hiteleinek törlesztését, illetve tegyék lehetővé, hogy tíz év halasztással, kamatmentesen fizethessék ki a felhalmozódó különbözetet.