Jön a segítség a frankhiteleseknek?

2011.08.11. 16:28 Módosítva: 2011.08.11. 16:28
Piaci információk szerint hamarosan bejelentik, hogy egy a hongkongi árfolyamrendszerhez hasonló sávot hoznak létre és az SNB és az ECB ezen belül tartaná a svájci frank euróárfolyamát. A svájci frank erősödésének lendülete amúgy is kifulladt, így az eddigi emelkedés könnyedén át tudott fordulni esésbe.

Intenzív esésbe fordult át az eddig megállíthatatlannak tűnő svájcifrank-erősödés. A kora reggeli 1,0260 és a 9 óra körüli 1,04-es szintről délután háromra 1,067-re emelkedett az euró/svájci frank árfolyama, vagyis a frank 3,7 százalékkal gyengült. Háromnegyed négyig már az 1,08-as árfolyamot is elérte, ami csaknem 5 százalékos frankgyengülés. Ilyenre mostanában nem volt példa.

A forinttal szemben a tegnap esti 269-ről ma reggelre 262 alá süllyedt az árfolyam, délután 3-kor már csak 258,5 forintot kellett adni a frank egységéért, háromnegyed négykor pedig 254,70-re zuhant az árfolyam, ami 5,4 százalékkal olcsóbb a tegnapinál.

A svájci jegybank, az SNB számos homályos nyilatkozatot tett az elmúlt napokban a közvetlen beavatkozás lehetőségéről és a piacon több pletyka is elterjedt, ami elbizonytalaníthatta a további frank erősödésben bízó befektetőket, alapkezelőket. Délután arról jöttek ki hírek, hogy a hongkongi dollárnál alkalmazott megoldáshoz hasonlóan az ECB és az SNB egy adott sávon belül fogják tartani az euró/svájci frank árfolyamot.

Az ideiglenesnek tervezett intézkedés mindaddig indokolt lehet, amíg a lépés kompatibilis az árstabilitással hosszú távon - idézte a The New York Times idézte Thomas Jordannak, a Svájci Nemzeti Bank helyettes elnökének a Bund című svájci napilapban csütörtökön megjelent nyilatkozatát. A lap megemlíti továbbá, hogy Jean-Pierre Danthine a bank kormányzó tanácsának tagja a Le Temps című másik svájci napilapban azt jelentette ki, semmi sem kizárt. Azzal együtt sem, hogy a lépés vélhetően jogi és politikai akadályokba ütközne már csak azért is, mert a svájciak közül sokan elfogadhatatlannak tartják valutájuk más pénzhez való kötését.