Kész a horvát adósmentő csomag

2011.08.12. 13:25

Öt lépésből álló csomagot dolgoztak ki a svájci frankban eladósodott horvátországi ügyfeleknek a kereskedelmi bankok, a kormány és a Horvát Nemzeti Bank képviselői.

A mentőcsomag első lépéseként csökkentenék a svájci frankban felvett hitelek kamatait. Az érintettek ugyan még nem állapodtak meg, hogy milyen mértékben mérsékelnék a kamatot, de a zágrábi Jutarnji List című újság értesülése szerint 0,5 és 1,5 százalékpont közötti csökkentés valószínűsíthető, várhatóan egy százalékpont alatti lesz.

A csomag második lépéseként adót vetnének ki a bankok svájci frankban nyújtott hiteleinek aktívumára. Ennek az adónak a mértékében még nem sikerült megállapodni, azt azonban már tudni lehet, hogy az államkasszába így befolyt pénz szigorúan céleszközként lesz nyilvántartva.

A harmadik lépés keretében kidolgozzák a veszélyeztetett helyzetbe jutott adósok megsegítésének kritériumait. Csak azok részesülhetnek a mentőcsomagból, akik legfeljebb 100 000 eurót vettek fel, vagy annak megfelelő egyéb valutában adósodtak el, a hitelek törlesztésének határideje 20, vagy annál több év. Csak azok az adósok jöhetnek szóba, akik a felvett hitelből első ingatlanukat vásárolták meg, úgy, hogy a lakás, vagy lakóépület négyzetméterenként ára nem haladta meg az 1900, de legfeljebb 2000 eurónak megfelelő összeget.

Ezzel a megoldással el szeretnék kerülni azt, hogy a mentőcsomag egyaránt vonatkozzék azokra akik első otthonukhoz jutottak és azokra is akik fényűző ingatlanokra tettek szert  hitelből. Horvátországban jelenleg 70 000 svájci frank alapú adóst tartanak nyilván és a fenti kritérium alapján a segítség 20-30 000 adósra szűkülne.

A Horvát Nemzeti Bank kormányzója bejelentette, hogy a svájci frankban felvett hiteleknél a frank árfolyamát 6 kunában rögzítették - ez 0,8 eurónak felel meg. Mivel az adósok esetében a svájci frank árfolyamát 6 kunában rögzítették, a törlesztő részletek akkor sem csökkennek, ha történetesen 6 kuna alá csökkenne az alpesi valuta értéke.

A csomag negyedik lépésében azokon is segíteni szeretnének, akik nem feleltek meg a szociális kritériumok valamennyi pontjának. Az ő esetükben is fix árfolyam alapján számolnák ki a törlesztő részleteket, azzal, hogy a folyamatosan váltózó árfolyam különbözetet tartozásként könyvelnék el, amire kamatot számítanak fel, és ezt az összeget az adósok a törlesztések lejárata után fizetnék ki.

A horvát adósságtörlesztési modell ötödik lépéseként szabályt fogalmaznak meg, amely egyaránt érinti a svájci frank alapú és az egyéb valutában felvett hitelek törlesztését: ha egy nap történetesen az euró árfolyama kezdene szárnyalni, akkor az euróban eladósodott ügyfelek is számíthatnak a kuna és az euró közötti fix árfolyamra, illetve az állam közbelépésére.

A svájci frankban eladósodott horvát állampolgárok súlyos helyzetéről árulkodik, hogy végrehajtási eljárás miatt 150 000 bankszámlát zároltak, és az év első hat hónapjában 2 400 esetben volt adósságbehajtás. Az elkövetkező hetekben 930 esetben kerülnek árverésre ingóságok és ingatlanok, augusztus végéig pedig 76 házat, 15 lakást és 33 mezőgazdasági ingatlant vernek dobra.