Milyen irodába menne a magyar?

2011.11.08. 14:56
A budapesti irodapiac helyzete az utóbbi egy évben nem lett drámaian rosszabb, és a VII. Portfolio.hu Property Investment Forum irodapiaci paneljében résztvevők szerint a jövő év is inkább stagnálással telhet a budapesti kihasználatlanság alakulását illetően. Zöld forradalomról nem beszélhetünk, viszont egyes bérlőknél már igenis fontos a környezettudatos hozzáállás.

Nincsenek nagy változások a hazai irodapiacon – mondta Árendás Gergely, a Wing vezérigazgató-helyettese. A helyzet nem lett drámaian rosszabb, a lassú javulás azonban, amire egy évvel ezelőtt még többen számítottak, nem következett be. Ugyanazon üresedési szint mellett stabilizálódó bérleti díjak figyelhetők meg.

Nagy zöld forradalomról a hazai irodapiac esetében nem beszélhetünk, inkább csak felvettük a nemzetközi trendeket Kay-Uwe Blandow, az IVG ügyvezetője szerint. Az elmondható, hogy a bérlők is egyre inkább igénylik a zöld irodákat, ennek a kritériumnak is meg kell felelni, a döntést azonban elsősorban továbbra is a lokáció és az ár befolyásolja.

Grzegorz Strutynski, Skanska Property Hungary ügyvezetője szerint a zöld irodaházak irányába való elmozdulás nem csak egy rövidtávú fellángolás lesz, hiszen a világon minden a fenntarthatóságra való törekvés irányába mozdul. Tim Hulzebos, a Colliers International ügyvezetője is megerősítette ezeket a várakozásokat, a zöld igény egyre erősebben érkezik a bérlők felől. Bár a bérlők nagy általánosságban nem szeretnek többet fizetni, mostanra már vannak, akik egy zöldebb irodát mégis előnyben részesítenek.

Mindezek ellenére a környezettudatos házak fejlesztése ma nem megtérülő, csak abban az esetben, ha a bérlő emiatt hajlandó egy-két eurós pluszt fizetni a bérleti díjban. Árendás Gergely szerint azonban a jelenlegi piaci helyzetben azonban jóval kevesebb ilyen bérlő van, mint három-négy évvel ezelőtt.

A szavazáson a hallgatók 91 százaléka szerint a nem prémium, budapesti, A kategóriás irodák bérleti díja 11 euró alatti. A kihasználatlansággal kapcsolatban a többség relatíve „optimista”, hiszen stagnálást vetít előre a jelenlegi szint közelében. Kay-Uwe Blandow szerint a jó épületeknél a kihasználatlanság csökkenni fog, a rosszaknál viszont nőhet.