Tetszik a K&H-nak a referenciakamat

2011.11.08. 15:50

„Könnyebb összehasonlíthatóságot és nagyobb kiszámíthatóságot jelent a hitelfelvevők számára, ha a pénzintézetek egységes referenciamutatóhoz viszonyítva állapítják meg a kamatokat. Ez tovább növeli az átláthatóságot és a bankrendszerbe vetett bizalom erősödését segíti elő” – vélekedik Bába Ágnes, a K&H Bank vezérigazgató-helyettese a pénzintézet kedden kiadott közleményében.

A bankok ügyfelei a mostani gazdasági helyzetben a korábbinál nagyobb hangsúlyt fektetnek arra, hogy hosszú távon is kiszámítható terheket vállaljanak magukra egy hitellel. „Ennek egyik biztosítéka lehet az olyan jelzáloghitel, amelynek kamata három-öt évre fix összegben meghatározott. Így a családok állandó kiadással tervezhetik költségvetésüket, és van idejük felkészülni arra, ha a külső környezet változásai miatt a fix kamatperiódus leteltével esetleg nagyobb összegű törlesztőrészletet kell fizetniük” – idézi a közlemény Bába Ágnest.

Az átláthatóságot és kiszámíthatóságot biztosító másik út lehet, amikor a bankok egy referenciakamathoz – például BUBOR-hoz, a forint bankközi kamatlábhoz – viszonyítva állapítják meg a hitelkamataikat, és erre fix, a teljes futamidőre meghatározott felárat tesznek. Ebben az esetben a hitel költségeit a teljes futamidő alatt csak a külső környezet és az adós fizetési hajlandóságának esetleges negatív változásai módosíthatják.

A Pénzügyi Szervezetek Állami felügyelete október végén olyan javaslatot tárt a kormányzat elé, amely szerint a teljes hitelköltséget minden pénzintézetnek egy központilag meghatározott referenciamutatóhoz kell kötnie a jövőben. Bába Ágnes a javaslat kapcsán elmondta: a kamatok ily módon történő meghatározása könnyebb összehasonlíthatóságot és nagyobb kiszámíthatóságot biztosít az ügyfelek számára.

A válság hatására és a devizalapú hitelek megszűnését követően a pénzintézetek többsége legújabb forinthiteleit már valamilyen referenciakamathoz kötötte. A K&H Banknál jelenleg elérhető három hiteltermék közül kettőnél ilyen rögzítést alkalmaznak. „Ha a referenciamutatóhoz való igazítást egységes, mindenki számára érvényes szabályok alapján teszik a pénzintézetek, az tovább növeli az átláthatóságot és a bankrendszerbe vetett bizalom erősödéséhez vezethet” – olvasható a közleményben.