Ezer kilométert tett meg a japán vécémotor

2011.11.14. 07:12 Módosítva: 2011.11.14. 08:31

Egy tankolással 300 kilométert tud megtenni és 70 km/óra csúcssebességre képes a biogázüzemanyaggal meghajtott, szokatlanul kinéző motor, amelyet Japánban mutattak be még októberben. Hat férfi egymást váltva összesen ezer kilométert motorozott a háromkerekű járművel a múlt héten az ázsiai szigetországban.

A motor kialakítása sem szokványos: a vezető egy toaletten ül, a kormánykerékre a biztonság kedvéért még vécépapírt is rögzítettek. A járgányról persze nem hagyták le az ledes világítást és a hangfalrendszert sem.

A motor üzemanyagát állati trágya és háztartási szerves hulladék elegyéből finomították. "Bár az ülés valóban vécécsésze, eredeti rendeltetésére nem szolgál" - mondta Kendzsi Fudzsita, a Toto nevű japán vécégyár szóvivője.

A Toilet Bike Neo projekt a Toto cég zöld környezetért indított kampányának része, melynek hivatalos célja, hogy felére csökkentse a fogyasztók fürdőszobájában keletkező üvegházhatású gázok kibocsátását 2017-re. A jármű motorját a vállalat fejlesztette ki, de tömeggyártását annak ellenére sem tervezik, hogy a hat tesztpilóta szerint meglepően kényelmes volt az útjuk.