Fizessen kevesebbet az áramért!

2011.11.15. 15:35

Nem lehetne kikapcsolni azokat az áramfelhasználókat, akik nem fizetik be a rendszerhasználati díjat, olvasható ki Lázár János fideszes képviselő kedden benyújtott képviselői önálló indítványából.

A módosítás alapján "a felmerülő átmeneti pénzügyi nehézségek esetén a hálózati elosztói engedélyes nem érvényesíthetné a rendszerhasználattal kapcsolatban a hálózati rendszerből való kikapcsolás lehetőségét". Vagyis a társaságok akkor sem kezdeményezhetnék a fogyasztó kikapcsolását, ha az nem fizet rendszerhasználati díjat.

Lázár szerint a változtatásra azért van szükség, mert elsődleges célnak kell tekinteti az energiaellátás biztosítását mind a lakossági, mind a nem lakossági felhasználóknak.

Az indoklás már csak azért is furcsa, mert a rendszerhasználati díjakból üzemeltetik és tartják karban magát a hálózatot, valójában tehát ezeknek a bevételeknek az elmaradása okozhatja a legnagyobb kockázatot az ellátásbiztonság szempontjából.

Forrásaink többsége megdöbbenéssel fogadta a javaslatot hiszen a számlák többsége integráltan tartalmazza az áram díját és a rendszerhasználati díjakat, nehezen képzelhető el, hogy egy fogyasztó csak rendszerhasználati díjat nem fizet. Egyik forrásunk úgy vélte, a módosításnak az önkormányzatok és közvilágítást biztosító cégek vonatkozásában lehet értelme, itt ugyanis általában külön szerződésekben kezelik a két tételt.

Több, tetemes tartozást felhalmozó önkormányzatot fenyeget a közvilágítás kikapcsolásának veszélye, fennáll a lehetősége annak, hogy Lázár az ő terheiket csökkentené javaslatával. A többletterher pedig ilyenformán a hálózati üzemeltetőire, többek közt egyébként az állami Mavirra is hárulna. Az Index a javaslat kapcsán több iparági szereplőt is megkeresett, a legtöbb helyen azonban nem tudtak a módosítóról, így későbbre ígértek reakciót.

Lázár János nem először döbbenti meg módosítóival az energetika iparágat, drasztikus javaslataival rendszerint a kormányon belül is ellentéteket szül. Forrásaink szerint valószínűleg a jelenlegi módosítót sem egyeztette a minisztériummal, ha az a kormány véleményét tükrözné, alighanem a villamos energia törvényt hamarosan megváltoztató, átfogó módosító részeként adták volna be. A Lázár-javaslat kapcsán megkerestük a minisztériumot is, egyelőre várunk a válaszra.

Hogy Lázár János javaslata mögött milyen megfontolások állnak, nem tudni, az mindenesetre tény, Hódmezővásárhely az eladósodottabb városok között van, a polgármester és a várost árammal ellátó EDF Démász között pedig egyébként is híresen rossz a viszony. A WikiLeaks dokumentumokban is feljegyzik azt a 2009-es esetet, amikor egy - szintén a kikapcsolásokkal kapcsolatos - vitás ügyben a cég elnök- vezérigazgatója találkozót kért Lázártól, aki azonban sem akkor, sem később nem volt hajlandó találkozni Thierry Le Boucherrel.

Ehelyett közölte: az új kormány és az új parlament úgy fogja megváltoztatni az energiaszektorral kapcsolatos jogszabályokat, hogy azok a nagyfogyasztók és a lakossági fogyasztók érdekeit és jogait védjék.