A bombabiztos befektetést nem nyugaton találjuk

2011.06.06. 13:51
Súlyos problémákat jelent a fejlett országok magas államadóssága, a kormányok fizetőképessége is megkérdőjeleződik, ezért nem érdemes ilyen hozamszintek mellett az államkötvényeiket megvásárolni, mondta az Aberdeen Asset Management szakértője a Portfolio.hu-nak adott interjúben. Donald Amstad szerint az ázsiai kötvénypiac vonzó lehet: a hozamok kedvezőek, a gazdaság jó állapotban van.

Az emberek a fejlett országokat összességében rosszabb helyzetben látják, mint a Lehmann csődje előtti időszakban, hiszen azok a körülmények, amik a pénzügyi válsághoz vezettek, nem sokat változtak – mondta a szakértő az interjúban. A fejlett országok többségében a strukturális reformok már sok éve megoldatlan problémát jelentenek, az ázsiai országok viszont ezeken az 1997/98-as válság idején túljutottak. Sokan most érthetetlenül is nézik, hogy a fejlett országok milyen lassan tudják csak a szükséges intézkedéseket végrehajtani, mondta Donald Amstad.

A szakértő szerint sokatmondó és elgondolkodtató, hogy "míg az európai országok hiába törekedtek sokáig arra, hogy a maastrichti kritériumokat elérjék, addig a feltörekvő országok szinte egytől-egyik meg tudnának felelni a fontosabb feltételeknek". Fontos trendváltást mutat az is, ahogyan Ázsia a fejlett országok állampapírjaihoz viszonyul.

Amikor az ázsiai jegybankoknál "nagyon komoly devizatartalékok halmozódtak fel a fizetési mérleg többleteiből, ezt a pénzt a kormányok főként amerikai kötények vásárlására, hitelnyújtásra használták föl". Ez mostanra véget ért: október óta az ázsiai jegybankok nem vásárolnak új amerikai kötvényeket, csak a meglévő állományt újítják meg.

Amstad beszélt arról is, szerinte milyen kötvénypiacon érdemes most befektetni. "A kötvénypiacon a kínálat nagyobb része olyan országoktól érkezik, amelyek el vannak adósodva (...) a legésszerűbb, ha azoknak a kibocsátóknak a kötvényeit vesszük meg, akik nem tartoznak ezek közé az országok közé". Mint fogalmazott, Ázsiában az államadósságok alacsonyak és az államoknak nincsenek láthatatlan kötelezettségei, szemben Európával, ahol ilyen a nyugdíj. Ha a nyugdíjrendszer hatásait "figyelembe vesszük, Angliában például nem 90 százalék körül van a GDP arányos államadósság, hanem 300-400 százalék között" – mondta.

Nemcsak az állampapírokban, hanem a devizákban is jó üzlet Ázsia, mondta az Aberdeen-szakértő. "Azt gondoljuk, hogy egy fejlett devizákból (dollár, euró, jen) összeállított kosárnak hosszabb távon gyengülnie kell egy fejlődő piaci devizákból összeállított kosárhoz képest. Éves szinten a következő 3-5 évben 3-5 százalékos erősödést érhetnek el az ázsiai devizák a fejlettekkel szemben" – fogalmazott.