Így gyakorolhatja magán a fiskális szigort

2011.06.02. 08:47
A hűtőre ragasztott cetliken kívül már számos lehetőségünk van megtervezni, mire mennyit költünk, vagy akár átlátni, hova tűnt a fizetésünk. Magyar bankok is biztosítanak online költségvetés-tervező felületeket, de válogathatunk asztali és online szoftverek közül is. Ezek ugyan jobbak, mintha papírt és ceruzát használnánk, de itthon még nem megoldható, hogy összekapcsoljuk a programot és a számláinkat, így nekünk kell beirkálnunk az összegeket.

Ha kezünkbe akarjuk venni pénzügyeink irányítását, ennek első szintje, hogy megtervezzük, mire költjük a havi fizetésünket. Ugyan Magyarországon még nem túl elterjedt a költségvetés-tervező szoftverek használata, ezek jelentősen megkönnyítik a dolgunkat a hagyományos papírfecnis megoldásokhoz képest. Általában könnyen kezelhetőek, egy részük automatikusan importálja az adatokat a bankszámláinkról, de igazán sokat abban segítenek, hogy átlássuk, min spórolhatnánk. Könnyen rajzolhatunk tetszetős grafikonokat a költésünk szerkezetéről, beállathítunk limiteket, és követhetjük, mire költöttünk többet az átlagosnál.

Alapvetően kétféle szoftver közül választhatunk: az első csoportba a megvásárolható asztali, offline programok tartoznak, a másikba pedig az online, bárhonnan elérhető alkalmazások.

Töltse le!

Az asztali szoftverek nagy része itthon is megvásárolható, letölthetőek mobiltelefonra vagy PC-re, és komplex rendszereket biztosítanak pénzügyeink kezelésére, kimutatások készítésére. Egyrészt biztonságot nyújt, hogy a pénzügyi adatainkat a számítógépünkön tárolhatjuk, másrészt viszont sok program indításához szükségünk van egy CD-re, amit kényelmetlen mindig magunkkal hordani.

Hátrányuk még, hogy nem érhetőek el magyar nyelven, és nem alkalmazkodnak a magyar számviteli szabályokhoz, nem  szinkronizálhatóak a bankszámlánkkal – szemben például Németországgal vagy az Egyesült Államokkal, ahol a helyi bankok kivonatai automatikusan feltölthetőek a rendszerbe. Így marad a manuális adatbetöltés, ami fárasztó lehet.

Az egyik legjelentősebb szereplő az offline piacon az amerikai Quicken, ami lehetővé teszi a pénzügyeink általános menedzselésén túl figyelmeztetések beállítását a számlák befizetésének határideje előtt, költési keretek kialakítását, és a befektetési portfóliónkat is kezelhetjük a programon keresztül. Ugyanakkor az ára meglehetősen borsos, tízezer forinttól több mint húszezerig terjedhet verziótól függően.

Töltse fel!

A másik csoportba az online programok tartoznak, előnyük, hogy az offline szoftverekkel ellentétben bárhonnan elérhetőek, hátrányuk, hogy sokan nem szeretik idegen szervereken tárolni az összes pénzügyi adatukat. Erre meg is lehet az okuk, hiszen a legnagyobb online pénzügyi tervező, a mint.com két éve azzal a tervvel borzolta a kedélyeket, hogy anonimizálva eladja a felhasználók adatait más cégeknek, hogy azok felhasználhassák piacelemzéseikhez. Az ötlet nagy vihart kavart, a cég pedig magyarázkodásba kezdett, de az eset jelzi, hogy járhat kockázatokkal a pénzügyi adataink kiszolgáltatása.

Egy másik kockázat, ami minden online adattárolásra érvényes, hogy szerverhiba esetén elveszhetnek az adataink. Bár ennek az esélye elenyésző, a biztonság kedvéért érdemes az online felületekre feltöltött adatainkról biztonsági másolatot készíteni, akár egy pendrive-ra.

A hazai versenyzők

Léteznek független, főleg amerikai költségvetés-tervező oldalak, de itthon egyelőre inkább bankok honlapjain belül érhetőek el ezek fő funkciói. Vinnai Balázs, a bankinformatikával foglalkozó IND vezetője szerint Magyarországon egyelőre két bank, az MKB és a Budapest Bank biztosít a netbankján belül olyan költségvetés-tervező programot, amibe automatikusan betöltődnek a tranzakciók.

A kártyás vásárlások automatikusan kategóriákba sorolódnak a bolt típusától függően, így a benzinkútnál elköltött összeget az üzemanyag kategóriába sorolja a rendszer. Ezzel egyben gyakoribb kártyahasználatra ösztönöz, mert készpénzes tranzakciókat nekünk kell beírogatnunk, ha valós képet szeretnénk a pénzügyeinkról. A szolgáltatás minden online felhasználónak elérhető, ami több százezer potenciális ügyfelet jelent, a szolgáltatást rendszeresen használók köre azonban ennél jóval szűkebb.

A szakértő szerint a tervező szoftvereket üzemeltető magyar bankok nagy hangsúlyt helyeznek azok fejlesztésére, a programok a kezdetek óta sokat javultak funkcionalitásban, könnyebben kezelhetőek lettek. Emellett megjelent egy másik erőteljes fejlesztési irány, a vállalkozások igényeinek egyre teljeskörűbb kiszolgálása.

Más bankok – például a CIB és a K&H – honlapján is találunk költségvetés-tervező felületet, ezek azonban viszonylag kezdetlegesek, és nincsenek összekapcsolva a bankszámlákkal, így magunknak kell beírni minden adatot, ami jelentősen megnehezíti a használatukat. Ezért leginkább arra alkalmasak, hogy papír helyett egy honlapon számolgassunk, viszont például a K&H szoftvere tökéletes lehet annak kipróbálására, hogy szeretnénk-e a későbbiekben hasonló szoftvereket használni. Itt is lehet a bevitt adatokból kimutatásokat és grafikonokat készíteni, különböző kategóriákba rendezhetjük a kiadásainkat és bevételeinket, új kategóriákat alkothatunk, és beállíthatjuk a műveletek rendszerességét, így például nem kell minden hónapban újra beírnunk a fizetésünket. A bankokéhoz hasonló szolgáltatást nyújt még a magyar piacon az eloszto.hu.

A profik

A magyar helyzet alapján sokat kell még várnunk arra, hogy hasonló szolgáltatások használhassunk, mint az Egyesült Államokban. Ugyan az ottani online programok most is elérhetőek, de csak lebutított verzióban: míg az amerikai felhasználók szinkronizálhatják az összes bankszámlájukkal, addig a magyar bankok nem alkalmaznak olyan sztenderdeket amik ezt lehetővé tennék, így ide is csak kézzel tudjuk felvinni az adatainkat.

Az ingyenes kategóriában az egyik legjelentősebb szereplő az amerikai mint.com, több mint ötmillió felhasználóval. Legnagyobb előnyét - a felhasználók egy oldalon keresztül tudják követni a bankszámláik, befektetéseik és hiteleik alakulását - ugyan a magyar felhasználók az említett szabvámyok hiánya miatt csak akkor élvezhetik, ha amerikai számlákkal rendelkeznek, de ha vesszük a fáradtságot és begépeljük az adatainkat, ez a program nyújtja a legszéleskörűbb lehetőségeket a piacon.