Kérjen pénzt az államtól lakásra

2011.06.08. 00:08
Idén javultak a lakás-előtakarékossági szerződések feltételei, már tíz évig jár a harminc százalékos állami támogatás, így akár már egy szerződésből lehet egy kisebb lakást vásárolni. A befektetés kamatadómentes, és akár a meglévő lakáshitelünk kiváltására is felhasználhatjuk.

Az ebben az évben életbe lépő jogszabály-változás nyomán már nem nyolc, hanem tíz évig jár a 30 százalékos, évente legfeljebb 72 ezer forint állami támogatás a megtakarításokhoz, ennek a maximuma tehát ezentúl 720 ezer forint szerződésenként. Ezzel együtt nőtt az egy szerződésben megköthető legnagyobb szerződéses összeg is, maximuma módozattól függően 7 millió-8,4 millió forint.

Így egy lakásszámla szerződéssel akár egy vidéki lakás vagy ház is megvásárolható, két darab 10 éves, havi 20 ezer forintos megtakarítási összegű szerződéssel pedig akár egy budapesti lakás is. Egy négytagú család esetében a közös lakáscél megvalósítására így mintegy 30 millió forint fordítható.

Januártól jelentősen egyszerűsödött a közeli hozzátartozók – például egyenes ági rokonok, házastárs, testvér – megtakarításainak egymás közötti lakáscélú felhasználása és annak igazolása is. Bővültek még a pénztárak hitelezési lehetőségei is: az ez év elején módosult, a lakás-takarékpénztárakról szóló törvény értelmében a pénztárak a rendelkezésükre álló szabad pénzeszközök 75 százalékáig nyújthatnak áthidaló kölcsönt.

A törvényi változások pozitív hatásaira építve jelentős növekedés várható a lakástakarék- és ennek következtében a lakáspiacon is. Egyelőre a magyar lakosságnak csupán 12 százaléka rendelkezik lakás-előtakarékossági szerződéssel, míg ez az arány Németországban 40 százalék, Csehországban több mint 50 százalék, Ausztriában pedig 60 százalék feletti.

A lakás-előtakarékosság az egyetlen olyan államilag támogatott lakásfinanszírozási lehetőség, amelyet szinte minden magyar állampolgár - családi állapot, jövedelem megkötöttség nélkül - igénybe vehet. A lakás-előtakarékosság megtakarítás és hitellehetőség is egyben.

A lakás-előtakarékossági szerződés élettartama két alapvető időszakra különíthető el: a betétgyűjtési és a kölcsöntörlesztési időszakra. A rendszeres lakáscélú betétgyűjtést az állam úgy ösztönzi, hogy a befizetett betéthez állami támogatást nyújt. A megtakarítási idő lejártát követően, amely a törvényi előírás szerint minimálisan 4 év, alacsony, fix kamatozású lakáskölcsön igényelhető a lakás-takarékpénztártól.

A szerződést többféle lakáscél finanszírozására használhatjuk, például felújításra, bővítésre, átépítésre, lakásvásárlásra, házépítésre, telekvásárlásra, vagy akár más lakáscélú hitelek kiváltására is költhetjük a pénzt.

    .