2024. június 26. 18:00
Szlovákia
Románia
Frankfurt Arena III. forduló
2024. június 26. 18:00
Ukrajna
Belgium
StuttgartArena III. forduló
2024. június 26. 21:00
Georgia
Portugália
Arena AufSchalke III. forduló
2024. június 26. 21:00
Csehország
Törökország

Karvalits: Rendkívüli teher a végtörlesztés a bankoknak

2012.02.17. 22:35

A kedvezményes árfolyamú végtörlesztéssel a háztartások jelentős része tudott élni. A teljes kint lévő deviza jelzálog hitel portfólió 20-22 százalékát törlesztették kedvezményes árfolyamon, zömében saját megtakarításból, mondta Karvalits Ferenc, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke az InfoRádió Aréna című műsorában. Szerinte a lehetőség rendkívüli terheket jelentett a bankok számára, amely egyoldalú, nem a bankokkal egyeztetett kormánylépés volt, Karvalits Ferenc szerint a bankok meggyengült tőkehelyzete hosszabb távon gátolhatja a pénzintézeteket abban, hogy a gazdasági kilábalást megfelelő hitelezési aktivitással segítsék.

Az MNB alelnöke, aki részt vett az EU/IMF-megállapodás washingtoni és brüsszeli előkészítő szakaszában elmondta: az Európai Unióval és az IMF-fel kötendő hitelmegállapodás  hivatalos tárgyalásai még nem kezdődtek el. Az említett partnerek törvényi kifogásokat vetettek fel a jegybanki függetlenséggel, a bírói függetlenséggel, illetve a stabilitási törvényben kétharmaddal elfogadott adótörvényekkel kapcsolatban.

Karvalits Ferenc jelezte azt is, hogy a tárgyalópartnerek rögzítették: a magyar kormánytól hivatalos, jogi formulákba öntött választ várnak a kifogásolt kérdések orvoslására, s ezeket a válaszokat a hírek szerint a magyar kormány pénteken elküldte Brüsszelbe.

Amennyiben ezek a válaszok megfelelnek az EU és az IMF elvárásainak, akkor kezdődhetnek a hivatalos tárgyalások a hitelmegállapodásról, amennyiben a válaszok után további kifogások merülnének fel, akkor további egyeztetések válnak szükségessé - magyarázta az MNB alelnöke hozzátéve, hogy az EU/IMF páros nem elégszik meg a kormány elkötelezettségével, egyértelműen a kifogásolt törvények egyes szakaszainak parlamenti változtatásához ragaszkodik. A jogi elvárásokat az Európai Bizottság fogalmazta meg - egészítette ki a választ.

Karvalits Ferenc elmondta, hogy a jegybanki függetlenség biztosítása az EU-hoz való csatlakozáskor aláírt egyezmény egyik meghatározó passzusa, vállalt kötelezettség. Az EU megismerve az MNB-ről szóló törvényt, illetve a sarkalatos törvényt, mindkét esetben több ponton emelt kifogást a jegybank függetlenségét sértő, és az esetleges politikai befolyásolás lehetőségét megteremtő intézkedések miatt - hangsúlyozta a jegybank alelnöke.

Karvalits Ferenc szerint nem az MNB elnökének eskütétele és az elnök fizetése a leginkább kifogásolt kérdés. A Európai Bizottság valamint az Európai Központi Bank és a magyar kormány közötti vita nem az elnöki fizetés összegéről szól, hanem arról, hogy a jegybanki függetlenség a monetáris döntéshozók mandátumával függ össze. Ami azt jelenti, hogy a monetáris döntéshozók számára kiadott mandátum - és fizetés - annak kezdetétől a végéig nem változtatható.

Pontosabban változtatható, ha a változtatást konzultáció előzi meg és megegyezés zárja le.
Mivel a mandátum alatti felelősségi viszony nem változhat, ezért a pénzügyi felügyelet és a jegybank összevonása utáni helyzet, miszerint az MNB elnöke alelnök lenne az új szervezetben, a jegybanki függetlenség csorbulását jelentette volna - mondta Karvalits Ferenc.