Egy milliárdos látnok nagy melléfogásai

2012.02.26. 12:41
Az Omahai Orákulumnak becézett, többszörös multimilliárdos Buffettet 2008-ban a világ leggazdagabb emberének választották, 2011-ben pedig bronzérmes lett a legvagyonosabb embereket szerepeltető listán. A Berkshire Hathaway vezérigazgatójának magánvagyona körülbelül 44 milliárd dollár, melyet látnoki megérzéseinek és jól megválasztott befektetéseinek köszönhet. Az üzleti élettel járó kockázatok azonban őt sem kerülték el: karrierje során számos melléfogást könyvelhetett el.

Buffett a minden évben elküldött körlevélben tájékoztatta a konglomerátuma részvényeseit a cég jelenlegi helyzetéről. Noha Buffett 44 milliárd dolláros magánvagyona egyértelművé teszi, hogy remek üzletember, kendőzetlen őszinteséggel beszél az elkövetett hibáiról is.

Stagnáló ingatlanpiac

Első melléfogása az amerikai ingatlanpiac hiába várt fellendüléséhez kötődik; Buffett ettől várta az üzemanyagpiac gazdasági növekedését. A cégvezető azóta beismerte, hogy ez halva született elképzelés volt, ugyanakkor megjegyezte, hogy legfeljebb az időzítéssel lehetett probléma. Buffett szerint az emberek alapvető biológiai szükségletei indokolják, hogy egyre több házra legyen szükség. A házasságot ugyanis el lehet halasztani, de idővel a hormonok felülkerekednek. És bár válság idején természetes reakció a rokonokkal való együttélés, ez idővel gyorsan veszíteni fog a varázsából.

A ki nem kényszerített hiba

Az energiaiparral kapcsolatos téves elvárások nem csupán az ingatlanpiachoz kötődnek. Buffett kétmilliárd dollárnyi kötvényt vásárolt a texasi Energy Future Holdingsnál - ezeknek az értéke azonban 878 millió dollárra csökkent. Buffett szombati levelében elismerte, hogy rossz lóra tett, és rosszul becsülte fel az EFH kilátásait. A befektetés idején ugyanis arra spekulált, hogy a földgáz ára továbbra is alacsony marad. Buffett belátta, hogy a rosszul mérte fel a cég várható veszteségét és nyereségét, az elhibázott döntést pedig egy teniszből vett hasonlattal illusztrálta: „Ez egy hatalmas, ki nem kényszerített hiba volt, melyet az önök elnöke követett el.”

Sikertelen alvállalkozások

Nem csupán a befektetések, hanem Buffett saját cége, a Berkshire Hathaway sem volt képes minden téren hozni a csúcsformát. A cégcsoportnak számos olyan vállalata van, amelyek nem járultak hozzá az anyacég hírnevének öregbítéséhez. Bár Buffett észlelte, hogy a Berkshire kereskedelmi és gyártási részlegeinél több részleg hozama is elmarad a várttól, mégsem tett semmit a veszteség mérsékléséért.

Buffett azzal indokolta a döntést, hogy több esetben rosszul becsülte fel a vállalatok várható hozamát, mielőtt a Berkshire megvásárolta őket, és mindezt megakadályozhatta volna, ha hallgatott volna a cég alelnökére, Charlie Mungerre. Buffett a levélben megemlíti, hogy mindig próbál tíz-húsz évvel előre tekinteni a jövőbe, de néha cserbenhagyja az előrelátása. Noha Charlie a veszteséges vállalatok felvásárlásánál tartózkodott, Buffett ezeket alkalmi vételnek látta, így nem vette figyelembe az alelnök véleményét.

Milliárdos veszteség az olajiparban

A 2008-as év fenekestől forgatta fel a piac megbízhatóságába vetett hitet; nem csoda, hogy ilyenkor még egy Buffett-kaliberű guru is melléfoghat. 2008-ban Buffett megnégyszerezte a Berkshire részesedését a ConocoPhilips olajvállalatban. Ebben az évben viszont az olaj- és gázárak csúcsközelben voltak, ami többmilliárd dollárjába került a cégnek - Buffett ugyanis nem számított rá, hogy az energiaárak drámai mértékben lezuhanhatnak. Bevallása szerint 2008-ban legalább egy súlyos befektetési hibát követett el, és számos kisebbet, amelyeket nem kevésbé fájdalmasnak talált.

Az anyavállalat húszéves kálváriája

A Berkshire Hathaway manapság jól csengő név az üzleti világban. A vállalat kereskedelemmel, biztosítással és gyártással egyaránt foglalkozik, de a biztosításban, a légiforgalomban és az energiaiparban egyaránt vannak érdekeltségei. Buffett azonban élete legsúlyosabb melléfogásának a Berkshire megvásárlását látja.

A céget Buffett a hatvanas években vásárolta meg, amikor még az életben maradásért küzdő kis textilgyár volt. Buffett húsz éven át próbálta talpra állítani a céget; nem vette észre, hogy a textilipari vállalkozás csak veszteséget termel, és húsz évig próbált belőle nyereséget kicsikarni, mielőtt végleg bezárta volna. Elmondása szerint élete legostobább döntése volt, hogy éveken keresztül próbálta javítani és bővíteni a meglévő textilüzemet. Idővel Buffett észbe kapott, és áttért a biztosításra és más iparágakra - ennek köszönhető, hogy manapság virágzó üzleti vállalkozást futtathat.