Rontott Nagy-Britannia kilátásain a Fitch

2012.03.14. 22:44 Módosítva: 2012.03.14. 23:45
Leminősítés távlati lehetőségére utaló negatívra rontotta az eddigi stabilról Nagy-Britannia lehetséges legjobb, "AAA" hosszú távú államadós-besorolásának kilátását szerda este a Fitch Ratings, a magas strukturális államháztartási deficitre hivatkozva. A cég jelezte ugyanakkor, hogy a következő két évben várhatóan nem rontja a brit szuverén adósosztályzatot.

A nemzetközi hitelminősítő az európai és az amerikai piaci zárások után Londonban bejelentette azt is, hogy a kilátásrontással együtt megerősítette Nagy-Britannia - az euróövezeten kívüli legnagyobb EU-gazdaság - hosszú futamú szuverén hazai és küladósságának "AAA" osztályzatát.

A Fitch Ratings a besorolás kilátásának negatívra rontását azzal indokolta, hogy a brit államháztartás strukturális hiánya az "AAA" besorolású szuverén adósok körében a második legnagyobb az Egyesült Államoké után - a Fitch az amerikai AAA-t is negatív kilátással tartja nyilván -, a brit állam eladósodottságának mértéke pedig jelentősen meghaladja az "AAA" kategória mediánértékét.

A Fitch mindazonáltal kiemelte azt a véleményét is, hogy a brit kormány költségvetési konszolidációs tervei hitelesek, és ezt tükrözi az elit "AAA" besorolás megerősítése.

A hitelminősítő az osztályzati megerősítéshez és a kilátásrontáshoz fűzött szerdai elemzésében hangsúlyosan megemlíti azt is, hogy a ciklikus kiigazítással számolt elsődleges GDP-arányos brit államháztartási deficit két év alatt a felére csökkent, a 2009-2011-es pénzügyi évben mért 7 százalékról 3,5 százalékra.

A Fitch ugyanakkor megjegyzi, hogy a konzervatív-liberális brit kormánykoalíció kiadáscsökkentési tervei túlnyúlnak a jelenlegi parlamenti időszakon.

A cég a kilátás negatívra rontásának indoklásában kiemelte, hogy a brit kormánynak a magas adósságállomány és a vártnál potenciálisan gyengébb gazdasági növekedés miatt "nagyon korlátozott" a költségvetési mozgástere esetleges újabb gazdasági sokkok feldolgozásához. Tekintettel a gazdasági és a költségvetési kilátásokat övező jelentős bizonytalanságokra - beleértve az euróövezeti pénzügyi feszültségek által a brit gazdasági kilábalásra gyakorolt kockázatokat -, valamint a változatlanul magas strukturális deficitre és a növekvő államadósságra, a negatív kilátás "50 százaléknál valamivel nagyobb esélyt" jelez a brit adósosztályzat leminősítésére kétévi időtávon belül - közölte szerdai elemzésében a Fitch Ratings.

A Fitch bejelentette ugyanakkor azt is, hogy 2014 előtt nem tervezi "a negatív kilátás feloldását". A bevett hitelminősítői szóhasználat alapján ez arra vall, hogy addig nem valószínű a brit "AAA" osztályzat leminősítése.

A legnagyobb EU-gazdaságok közül már csak Nagy-Britanniának és Németországnak van mindhárom globális hitelminősítőnél - Moody's Investors Service, Standard & Poor's, Fitch Ratings - elit "AAA/Aaa" szuverén adósbesorolása.

A Standard & Poor's január közepén egyszerre kilenc EU-tagállamot minősített le - ezek mindegyike euróövezeti tagország volt -, arra a véleményére hivatkozva, hogy az addig hozott válságintézkedések nem elégségesek a valutaunió pénzügyi problémáinak kezeléséhez. Az S&P a januári tömeges osztályzatrontás keretében megvonta az "AAA" államadós-besorolást Franciaországtól, a második legnagyobb valutauniós gazdaságtól.