10-15 milliárd eurót biztosíthat az IMF

2012.03.31. 09:01
A Magyar Nemzet szerint a tárgyalások megkezdésének feltételei közé tartozik, hogy a kormány zárja le a vitáját az unióval. Nem töröltetnék el az egykulcsos adót.

Ha a kormány lezárja a vitáját az unióval három héten belül megszülethet a megállapodás az IMF-fel - írja a Magyar Nemzet. A lap szerint az IMF 10-15 milliárd eurós hitelkeretet biztosítana két évre.

Azért csak két évig, mert az IMF ragaszkodik ahhoz, hogy a 2014-es választások után felálló kormány - ha folytatni kívánja az együttműködést a nemzetközi szervezettel - ismét legitimálja a paktumot.

A konkrét összegről és annak megosztásáról még nem született döntés, de a Valutaalap arra számít, hogy a kölcsön egyharmadát folyósítaná az EU - írja a Magyar Nemzet.

A hivatalos tárgyalások megkezdéséhez az IMF feltétele, hogy a kormány módosítsa a jegybanktörvényt. A Valutalapot kevésbé érdekli Simor András jegybank elnök fizetése, vagy az, hogy mire esküsznek fel az MNB vezetői, csak annyit kér, hogy a kabinet biztosítsa az MNB függetlenségét - idézi a lap egy diplomatát.

A Magyar Nemzet szerint a harmadik MNB-alelnök kinevezését nem néznék jó szemmel Washingtonban. Az IMF nem töröltetné el az egykulcsos szja-t, de az ezt szabályozó stabilitási törvényt ki kellene venni a sarkalatos jogszabályokból. Az IMF a foglalkoztatás feltételeinek javítását, az adórendszer átláthatóvá tételét és a közösségi közlekedés, valamint a közszféra strukturális átalakítását is szükségesnek tartja a Magyar Nemzet szerint.