Mol: Bizonytalan a Nabucco-projekt

2012.04.23. 22:07

A Nabucco-projekttel kapcsolatban több bizonytalanság merült fel, amelyeket nehéz lenne figyelmen kívül hagyni – reagált a Mol Orbán Viktor miniszterelnök hétfői bejelentésére, amely szerint a társaság kivonul a Nabucco nemzetközi gázvezeték-építési beruházásból.

D SOS20110223052
Fotó: Soós Lajos

"Nem vagyok szakértője a témának, de azt látom, hogy még a magyar társaság, a Mol is elhagyja a teljes projektet" – fogalmazott a kormányfő Brüsszelben, az Európai Politikai Központ (European Policy Centre, EPC) nevű elemzőintézet rendezvényén. Hozzátette ugyanakkor, hogy a Nabucco Magyarország számára is fontos projekt, mert összefüggésben áll azzal a törekvéssel, hogy az ország megszüntesse egyoldalú függőségét az energiaellátás biztosításában.

A Mol közölte: a projekt esetében mind a finanszírozási háttér, mind pedig a gáz forrása bizonytalan. 2003 óta a projekt megvalósítási költségei folyamatosan növekednek, ugyanakkor még mindig nem világos, hogy mennyi lesz a végösszeg. Másrészről a projekt vezetése a mai napig nem tudott olyan gázforrást találni és biztosítani, amely elegendő gázzal látná el a vezetéket, így a rendelkezésre álló gáz mennyisége és forrása még mindig kérdéses.

"Ezeket az aggályainkat többször is jeleztük a Nabucco Nemzetközi Társasággal igazgató tanácsában. Továbbra is elkötelezettek vagyunk Kelet-Közép Európa energiaellátásának diverzifikációját illetően, de független vállalatként felelősséggel tartozunk részvényeseink iránt, a lehető legeredményesebb gazdasági teljesítményt kell nyújtanunk" – közölte a társaság.

A több mint 3800 kilométeres Nabucco csővezeték megépítését 2002 óta tervezik, a projekt bevallott célja, hogy függetlenítse Európát az orosz földgáztól. A Nabucco – Törökországon, Bulgárián, Románián, Magyarországon és Ausztrián keresztül – teljes kapacitáson évi 31 milliárd köbméter földgázt juttatna Európába Kaszpi-tenger környéki és közép-ázsiai lelőhelyekről, de egyelőre biztos gázszállítói nincsenek. A teljes beruházási költség 7 milliárd euró körüli szintről indult, jelenleg azonban már "a nagyon derűlátó forgatókönyv" esetén is 24-26 milliárd euró körüli összegről esik szó.

A Nabucco projektet a Nabucco Gas Pipeline International GmbH nevű cég koordinálja, amely 2004-ben alakult Bécsben. Tagja az osztrák OMV, a magyar Mol, a romániai Transgaz, a bulgáriai Bulgargaz, a török Botas, és később csatlakozott a német RWE.

A Nabucco hétfő éjjel közleményben reagált a kormányfő kijelentésére. A közlemény szerint  a Nabucco projekt a tranzitállamok, köztük Magyarország által aláírt és ratifikált szerződésen alapszik, „a kormányközi megállapodás egyedi és erős jogi kereteket teremt a hitelezők, a termelők és gázszállítók számára”. A Nabucco magyar részvényese a Mol 100 százalékos leányvállalata, az FGSZ, és egyelőre a Nabuccóhoz nem jutottak el olyan jelzések, hogy ez változna, olvasható a közleményben, amely szerint „a projekt nagyon sikeresen halad”.

Ez utóbbira példaként említik, hogy  tavaly kialakították a végleges jogi kereteket, hogy nálunk a szükséges négy környezethasználati engedélyből hármat már megszereztek, valamint azt, hogy a Nabuccót a közelmúltban Bulgáriában és Törökországban is kiemelt nemzeti projektté nyilvánították. „A teljes vezetékhosszra vonatkozó mérnöki tervezés 80 százalékban elkészült. A német Bayerngas jelenleg is tárgyalásokat folytat a Nabuccóval arról, hogy hetedik részvényesként csatlakozzon a projekthez" – olvasható a közleményben.

Orbán Viktor egy hete találkozott Alekszej Millerrel, a Gazprom vezérigazgatójával, és áttekintették, hogyan halad a Déli Áramlat tervének megvalósítása. Külön hangsúlyozták, hogy a projekt megvalósítása az ütemtervnek megfelelően folyik. Megvitatták a beruházás országos jelentőségűvé emelésének kérdését, és hangsúlyozták: rendkívül időszerű és fontos a Déli Áramlat elkészítése, ami megfelel mindkét ország és az egész európai régió stratégiai érdekeinek