A termőföld jobb befektetés a luxuslakásnál

2012.05.24. 18:26
Két százalékkal csökkent a lakóingatlanok ára 2011-ben az OTP szerint. Az átlagos négyzetméterár Somogy megyében a legmagasabb, de a legdrágább lakások többsége a fővárosban és a Balatonnál található.

Az egymillió forintot is eléri a penthouse lakások átlagos négyzetméterenkénti ára az ingatlanrobot.hu MTI-nek küldött közleménye szerint. Penthouse-nak hívják az épületek legfelső szintjén elhelyezkedő, szomszéd nélküli lakásokat, amelyek alapterülete legalább 150-200 négyzetméter, és amelyekhez körbejárható, legalább 70 négyzetméteres terasz tartozik. A legtöbb ilyen luxuslakás Siófokon keres gazdát, nem meglepő, hogy az OTP jelentése szerint a magyarországi kistérségek közül itt a legdrágább a lakóingatlanok átlagos négyzetméter ára, közel 300 ezer forint – ez már a bank Értéktérkép című időszaki jelentéséből derül ki.

A tavalyi évben összesen 90 ezer lakás cserélt gazdát az országban, viszont az árakon erősen éreztette hatását a végtörlesztés: az év utolsó és 2012 első három hónapjában a lakás árak öt százalékot estek, így az ingatlanok összességében két százalékkal lettek olcsóbbak 2010-hez képest. Az árak megyénként komoly eltérést mutatnak: míg Somogy megyében négyzetméterenként több mint 200 ezer forintért lehet lakáshoz jutni, Nógrádban az átlagár nem éri el a négyzetméterenkénti 100 ezer forintot sem. Az OTP szerint a lakáspiacon csak jövőre várható az árak és a forgalom pozitív elmozdulása, az idei évet stagnálás fogja jellemezni.

Egyelőre jobb befektetésnek tűnik a termőföld, aminek forgalma négy, értéke pedig nyolc százalékkal emelkedett 2011-ben. A termőföld átlagára 567 ezer Ft/ha volt a tavalyi évben: a legolcsóbban Nógrád megyében (344 ezer Ft/ha), a legdrágábban pedig Fejér megyében (749 ezer forint/ha) lehetett földhöz jutni.