Az IMF-en múlik, csökken-e a kamat

2012.05.24. 17:50

Nem nyúl a jegybank jövő héten a hétszázalékos kamatszinthez, legalábbis ezt valószínűsítik egybehangzóan a Reuters felmérésében megkérdezett elemzők. A mostani szintnél magasabbra később sem számítanak, az első csökkentést azonban csak az év második felében, többen csak az utolsó negyedévben vagy akár 2013-ban várják. Néhányan azt is megjegyezték, hogy ezen várakozásokat természetesen felülírná, ha kudarccal végződnének az IMF-fel egyelőre még meg sem indult tárgyalások. A kamatvágás várt időpontjánál is jól látszik, hogy azzal lényegében mindenki úgy számol, csak a kormány által most nyárra ígért megegyezés után lehetséges csökkenteni, az év végére az elemzők átlagosan 6,75 százalékos szintet várnak, de többen akár 6,25-ös szintet is elképzelhetőnek tartanak.

Az eltérő várakozások nyilván az inflációs prognózisok különbségéből is adódnak, az idei évre 5,7 százalékos átlag adódik a válaszokból, melyek egyébként 5,5 és 6 százalék között szórnak. Nagyobb az eltérés a jövő évet illetően, a 3,8-as átlag már 2,5 és 4,5 százalék közötti várakozásokból alakult ki.

Senki nem számít már arra, hogy az idén növekedne a magyar gazdaság, a legoptimistább előrejelzések is maximum kisebb, 0,2 százalékos visszaeséssel számolnak, a másik oldalon másfél százalékos esés a szélső érték, az előrejelzések átlaga 0,6 százalékos recessziót mutat. 2013-ra már 1,1 százalékos növekedés az átlag, igaz, a stagnálás és a 2,5 százalékos növekedési előrejelzésekből.