Rekordbírság a csaló gyógyszergyárnak

2012.07.03. 00:53

Régóta zajló gazdasági pereskedés zárult le hétfőn, amikor a GlaxoSmithKline (GSK) gyógyszeripari óriás belement abba, hogy három milliárd dollár – azaz nagyjából 660 milliárd forint – összegű büntetést és kártérítést fizet a termékei körül tapasztalt szabálytalanságok miatt – írja a Wall Street Journal az amerikai igazságügyi minisztériumra hivatkozva. Az újság azt is megjegyzi, hogy kategóriájában ez a legnagyobb vádalku az Egyesült Államok történetében. Az egyébként angliai központú GlaxoSmithKline-nak három terméke, a Paxil és a Wellbutrin antidepresszánsok, illetve a cukorbetegség elleni Avandia miatt kell fizetnie az államnak egy milliárd dollárnyi büntetést, valamint két milliárd dollár kártérítést.

Az antidepresszánsokat a GSK az igazságügyi minisztérium szerint olyan célokra is reklámozta, melyekre nem volt engedélye az Élemiszer- és Gyógyszerbiztonsági Hivataltól (FDA), az Avandia esetében pedig nem közöltek fontos egészségügyi információkat a szövetségi szervvel. Andrew Witty, a GSK ügyvezetője úgy magyarázta a kompromisszumot, hogy bár ezek az ügyek a cég egy másik korszakához tartoznak, a GSK kész értük viselni a felelősséget. A GlaxoSmithKline 1998 és 2003 között forgalmazta a 18 éven aluliaknak a Paxilt, amiről később bebizonyosodott, hogy alkalmatlan a depresszió kezelésére. A Wellbutrint pedig a cég nem csak depresszió, hanem túlsúly, függőségek, hiperaktivitásból eredő figyelemzavar, továbbá szexuális zavarok ellen is javasolta.

A szövetségi vizsgálat feltárta a cég azon rosszhiszemű gyakorlatát is, mely során a GlaxoSmithKline orvosokat győzött meg hawaii és európai élménytúrák, wellness-hétvégék, koncertjegyek és más ajándékok segítségével, hogy ne habozzanak felírni az általa forgalmazott gyógyszereket. A világ egyik legtöbbet használt anti-diabétesz gyógyszereként ismert Avandiáról pedig 2001 és 2007 között elhallgatta a készítmény szedése esetén felmerülő kockázatokat, ami ahhoz vezetett, hogy az Avandia óriási központi egészségpénztári támogatásban is részesült.

A GlaxoSmithKline ellen már kilenc éve megindult az első vizsgálat, de a komplex polgári- és büntetőjogi folyamat csak most zárult le. A megállapodásban szereplő összeg azonban így is csak becslésen alapul, mivel a pontos hatásokat és károkat a csalás volumene miatt nem lehetett felmérni. A GSK egyébként nem az első gyógyszeripari óriás, ami belefutott egy milliárdos kártérítési pofonba. 2009-ben a Pfizer kötött 2,3 milliárd dolláros vádalkut a Bextra fájdalomcsillapító miatt, az Eli Lilly & Co.-nak pedig 1,4 milliárdba került a Zyprexa pszichés zavarok elleni gyógyszerrel való sumákolás.