130 milliárdot csalnak el az élelmiszerrel

2012.09.17. 06:23

Az élelmiszer-kereskedelemben minden 4. adóforint biztosan nem folyik be a kincstárba, így az ágazatban évente 130 milliárd forint adót csalnak el – írta meg a Magyar Nemzet.

A lap hétfői számában az Ernst & Young adótanácsadó elemzését ismertetve azt írta meg, hogy legalább 130 milliárdos veszteséget okoznak a zöldség-, a gyümölcs-, a hús- és a baromfitermékek, a növényolaj, a kávé, a cukor, a tej- és a malomipari cikkek jogsértő kereskedelmére szakosodott illegális körök.

A körhintacsalásnak nevezett áfa-csalási trükkök egyik fajtája az exportmódszer, amiben a cégek úgy veszik meg a terméket, hogy majd az Európai Unióban értékesítik, így nem kell áfát fizetinük, de aztán több cégen keresztül azt mégis Magyarországon értékesítik.

A másik típus az importmódszer, amiben egy EU-n kívüli országból hoznak be élelmiszert, ennek egy részét legálisan értékesítik, a másikat papíron az EU-n kívülre szállítják, miközben fiktív számlával belföldön adják el.

Feltételezhető, hogy csak tavaly százezer tonna cukrot adtak el Magyarországról külföldre fiktív, jogsértő körülmények között, és a szóban forgó hatalmas mennyiség minden bizonnyal soha nem is járt Magyarországon – mondta a Magyar Nemzetnek Vékási Tamás, az Ernst & Young adószakértő partnere.

Az Ernst & Young becslése szerint az áfa-csalás költsége viszonylag magas, így egy 10 százalékos áfa-kulcsnál már nem érné meg a visszaélés. Ha nincs mód az áfa mérséklésére, akkor a fordított adózás bevezetését javasolják legkésőbb a jövő év elejétől – írja a lap.