A kormány puhíthat a munkahelyvédelmi tervén

2012.09.19. 20:47 Módosítva: 2012.09.19. 22:54
Varga Mihály szerint a Nemzetközi Valutaalap (IMF) október eleji közgyűlését követően lesz majd lehetőség érdemben folytatni a pénzügyi mentőhálóról szóló tárgyalásokat.

Gazdaságpolitikai véleményt fogalmazott meg az IMF-nek elküldött levélben a magyar kormány - mondta Varga Mihály. "Tettünk arra vonatkozó javaslatokat, hogy mi hol tudnánk esetleg módosítani, különös tekintettel a költségvetést és az államháztartást érintő kérdésekre".

A miniszter jelezte azt is, hogy a levélhez olyan mellékleteket csatoltak, amelyek tartalmazzák a magyar kormány elmúlt két évben megtett intézkedéseit. Varga Mihály közölte: végig kell vinni a munkahelyvédelmi akciótervet, de ha kell, a kormány kész finomítani rajta.

Az IMF kinyitotta a levelesládát

A Nemzetközi Valutaalap(IMF) megkapta a magyar kormány módosító javaslatait a tárgyalások folytatásához - tudatta szerdán a valutaalap budapesti irodavezetője a Dow Jones budapesti keltezésű tudósítása szerint. Irina Ivascsenko további részletet azonban nem közölt.

A magyar parlament hétfőn elhalasztotta a szavazást a 2013-as költségvetés módosító javaslatairól annak érdekében, hogy ha az IMF/EU-megállapodás ezt szükségessé teszi, változtatni lehessen a büdzsén.

Varga Mihály hiteltárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter hétfőn azt közölte: a kormány csak olyan intézkedéseket támogat, amelyek nem érintik közvetlenül az embereket, és illeszkednek az elmúlt két év gazdaságpolitikai gyakorlatához. Vagyis a kormánynak a nyugdíj- és jövedelemcsökkentés helyett, "amelyek mind a tárgyalásokon szóban, mind az írásos anyagban előfordultak", másfajta javaslatai lesznek - tette hozzá, de konkrétumokat nem árult el.

"Ezzel a levéllel is szeretnénk jelezni, hogy a magyar kormány készen áll a tárgyalások folytatására" - tette hozzá. Kérdésre válaszolva kijelentette: nem látják szükségét új makrogazdasági prognózis elfogadásának.

Az MTV Az este című műsorában Varga azt mondta, hogy akár két-három héten belül is folytatódhatnának a tárgyalások, de az IMF közgyűléséig szűkös az idő.