Magyarországon nem jó céget alapítani

2012.10.23. 09:54 Módosítva: 2012.10.23. 12:31

A Világbank legújabb Doing Business című éves felmérése szerint ma Szingapúrban a legkönnyebb üzletbe, vállalkozásba fogni. Míg Szingapúr hetedik éve listavezető, Magyarország Magyarország a 49. helyről az 54. helyre csúszott vissza. A főbb mutatók közül számottevően romlott például a hitelhez jutás, a befektetők védelme, a csődhelyzetek megoldása és nehezebb lett a vállalkozás indítása – emelte ki a jelentésből a portfolio.hu.

A tavalyihoz képest Lengyelország lépett legtöbb helyet előre a rangsorban, 74-ről 55. helyre, ezzel viszont továbbra is még éppen Magyarország mögött áll. A Világbank jelentése az óriási előrelépés annak köszönhető, hogy a vállalkozást négy különböző intézményi reform is megtámogatta az utóbbi időben, könnyebbé vált a tulajdon bejegyzése, az adók megfizetése egyszerűsödött, illetve a szerződések érvényesítése és a fizetésképtelenség kezelése is könnyebbé vált.

A vállalkozás- és üzletbarát környezetet vizsgáló felmérésbe bevont 185 ország között a második Hongkong, a harmadik Új-Zéland lett. Az Egyesült Államoké a 4. hely, és az első európai ország a listán az 5. helyen szereplő Dánia. A tízes listából kikerült Izland és Írország, helyükre Grúzia és Ausztrália került be. A legnagyobb javulást Lengyelország érte el, a lista 55. helyére került a tavalyi 62. helyről, írja az MTI.

A lista sereghajtói a Kongói Köztársaság, a Közép-Afrikai Köztársaság és Csád, csakúgy, mint egy évvel korábban. A felmérésben azt vizsgálták, hogy a világ országai milyen intézkedéseket tettek egy év alatt egyebek közt az alapítás, az építési engedélyek, a hitelhez jutás, a befektetők védelme, az adóztatás, a szerződések érvényesítése vagy a csődeljárás terén, illetve milyen szabályozás van érvényben azért, hogy a vállalkozások életét megkönnyítsék.

Más listákon is hátrébb kerültünk

A Világbank listája mellett idén ősszel a Világgazdasági Fórum versenyképességi rangsorán is hatalmasat zuhant Magyarország: tavaly itt még a 48. helyen álltunk, idén csak a 60. helyet szerezte meg Magyarország. Ezzel nemcsak a térségben, hanem az egész Európai Unióban az egyik legrosszabb eredményt produkáltuk, a 27-ből a 23.-ak lettünk.