Nyomoz a szlovák rendőrség a színezett sertéshús ügyében

2012.10.25. 17:38
Ismeretlen elkövető ellen, fogyasztók megkárosítása bűncselekménye címén indított eljárást a kassai járási rendőrkapitányság, a napokban egy szlovák kereskedő raktárában talált, marhahúsként eladott, magyarországi eredetű színezett sertéshús ügyében - közölte a kassai rendőrkapitányság csütörtökön.

Az eljárás a Szlovák Állategészségügyi és Élelmiszer-felügyelet (SVaPS) vizsgálatának eredményei alapján indítják. A 420 kilogrammnyi marhabélszínként megjelölt, mesterséges színezékkel megfestett sertéshúst egy kassai székhelyű vállalat értékesítette a pozsonyi viszonteladónak, amely egy magyarországi cégtől szerezte be a VKC HU 574 EK csomagolási megjelölésű szállítmányt.

A rendőrség a magyar vállalat nevét nem pontosította, de az MTI értesülése szerint ugyanarról a Filetto Kft.-ről van szó, amelynek neve korábban a Svédországban lefoglalt festett sertéshús kapcsán merült fel.

Anton Suchy, a színezett húst megvásárló Hermes Clasic vállalat tulajdonosa azt mondta: azután ellenőrizte a magyarországi eredetű húst, hogy a híradásokból értesült a svédországi esetről. "A múlt héten láttam a hírt, hogy Svédországban Magyarországról származó színezett sertéshúst foglaltak le ezért úgy döntöttem, hogy megvizsgálom a legutóbbi szállítmányt" - nyilatkozta az MTI-nek a kereskedő, aki a marhbélszínként megjelölt áru kiolvasztásakor felfigyelt a hús gyanús állagára, ezért bevizsgáltatta azt.

A Szlovák Állategészségügyi és Élelmiszer-felügyelet a hús protein vizsgálata során megállapította, hogy a VKC HU 574 EK csomagolási megjelölésű szállítmány kizárólag sertéshúst, valamint mesterséges színezőanyagot tartalmaz.

A hatályos szlovák jogszabály szerint a fogyasztók megkárosítása bűncselekményében háromtól nyolc évig terjedő szabadságvesztés büntetés szabható ki.

A budapesti székhelyű Filetto Kft.-t az Opten cégtár szerint 2009-ben jegyezték be, tevékenységi körei között a hús és húskészítmények nagykereskedelme mellett szerepel a halászat és a gépjármű-kereskedelem is. A cég ügyvezetője Franó Jozefina, tavalyi nettó árbevétele 425 millió forint volt.