Átírhatják a büdzsé fő számait is

2012.11.01. 23:54

Önálló képviselői indítványt nyújtott be szerdán Rogán Antal a Fidesz frakcióvezetője. A parlament honlapján olvasható javaslat a költségvetés fő számainak átírhatóságát szabályozná.

Mint ismert, a kormány idén rendhagyó módon már nyár elején elfogadta a jövő évi költségvetés fő számait, az akkori érvelés szerint azért, hogy lefektessék azokat az alapokat a 2013-mas büdzsé kapcsán, amelyhez már nem nyúlnak. A jövő évi költségvetést a miniszterelnök javaslatára kezdte a hagyományos őszi, téli időpontnál jóval korábban tárgyalni az Országgyűlés. Orbán Viktor mindezt azzal indokolta, hogy így kiszámíthatóbb, stabilabb alapokon állhat az ország pénzügyi gazdálkodása

Kritikaként már akkor felvetődött, hogy a külső környezet gyors változásával a túl korai tervezés megbosszulhatja magát, többen kizártnak tartották, hogy a bevételi és kiadási fő összeget nem módosítják még a költségvetés végső elfogadása előtt.

Rogán szerdán benyújtott javaslata alapján úgy tűnik beigazolódhatnak a várakozások, a képviselő ugyanis megteremtené annak a lehetőségét, hogy a kormány a költségvetés fejezetek bevételi és kiadási főösszegét megállapító határozat elfogadása után is módosító javaslatot nyújthasson be, "ha a kormánynak olyan kötelezettségei keletkeznek, amelyet köteles átvezetni a költségvetési törvényjavaslaton." A képviselő javaslatában azt is megköti, hogy erre mikor lenne lehetőség.

1. Ha a Költségvetési Tanács költségvetésről alkotott véleménye ezt szükségessé teszi

2. Ha a nemzetközi szervezettel megkötésre kerülő szerződés alapján az feltétlenül szükséges.

3. Ha az Alkotmánybíróság, az Európai Unió Bírósága, illetve más bíróság döntése alapján az állam által teljesítendő olyan mértékű fizetési kötelezettség keletkezik, melyre a megállapított kiadási főösszegek nem biztosítanak kellő fedezetet.

4. Ha a Magyarországgal szemben fennálló túlzott hiány eljárás megszüntetése érdekében az szükséges.

Az Országgyűlés július 12-én fogadta el a jövő évi költségvetés főszámait. A büdzsé módosító javaslatainak szavazását szeptember 17-re tervezték, de a Fidesz-frakció javaslatára a parlament elhalasztotta a határozathozatalt.