Buffett napi 42 millió dollárt keresett

2012.11.05. 06:46

A másfél éve felvásárolt Burlington Northern Santa Fe vasúttársaság emelkedő nyereségének, a közművállalatok jó teljesítményének, valamint a származékos részvényügyleteken elért profitnak köszönhetően eredménye 72 százalékos bővüléséről számolhatott be harmadik negyedéves gyorsjelentésében a Berkshire Hathaway, írja a Napi Gazdaság.

A Warren Buffett befektetési guru nevével fémjelzett konglomerátum 3,9 milliárd dollár nyereséget termelt az elmúlt három hónap során, ami napi 42 millió dollárnak felel meg. Egy évvel korábban 2,2 milliárd dollárral kellett beérnie a cégcsoportnak. Az idei napi 42 millió dolláros nyereség forintban 9,2 milliárdnak felel meg – a magyar állam jövőre egész évben nagyjából ennyit szán például művészeti intézményekre, a KSH-ra, közgyűjteményekre vagy a debreceni stadion építésére.

A jégkrémgyártástól a biztosításon át az ingatlanfinanszírozásig a legkülönbözőbb iparágakban jelen lévő, világszerte negyedmillió embernek munkát adó Berkshire tagvállalatai közül az egyik legjobban a 2010-ben 26,5 milliárd dollárért felvásárolt Burlington vasúttársaság teljesített, a cég a tavalyi 766 millió dollár után az idei harmadik negyedévben 936 millió dollár nyereséget termelt (ez 206 milliárd forintnak felel meg, miközben a magyar állam jövőre 70 milliárdot költene csak a vasúti pályahálózat működtetésére, további 190 milliárdot pedig tömegközlekedési közszolgáltatásokra). Szépen hozott a konyhára a MidAmerican Energy Holdings Co. közműcég is, mely közel 500 millióval járult hozzá az időszak nyereségéhez.

Buffett holdingjának készpénztartaléka a negyedév során mintegy 7 milliárd dollárral, 47 milliárd dollára hízott. A befektetési guru ugyan szerette volna valami nagyobb lélegzetvételű, 20 milliárd dollárt meghaladó értékű akvizícióra elkölteni az összeg egy részét, ám állítólag az elmúlt hónapban két ilyen nagybevásárlásról folyó tárgyalás is zátonyra futott − a Berkshire így mindössze 1,8 milliárd dollárt fordított cégfelvásárlásokra.