Kuvaiti betegekre vadászik Magyarország

2012.11.06. 16:30

Több egészségügyi együttműködési lehetőségről is egyeztetett keddi kuvaiti tárgyalásai során Szijjártó Péter. A Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára az MTI-nek telefonon adott nyilatkozatában azt mondta: az Ahmad Al-Awadhival, a kuvaiti egészségügyi tárca nemzetközi igazgatójával folytatott megbeszélésen egy onkológiai együttműködés megkezdésében állapodtak meg, amelynek első lépéseként kuvaiti orvosok látogatnak Magyarországra, magyarok pedig a közel-keleti országba.

Megegyeztek abban is, hogy a magyar egészségügyi államtitkárság a közeljövőben Kuvaitba utazik, hogy tájékozódjon az ott zajló nagy kórházépítési projektekről, amelyek – a kórház-üzemeltetés és az orvosi eszközök beszállítása mellett – komoly lehetőséget jelenthetnek magyar cégeknek.

Az igazgatóval emellett tárgyaltak arról, hogy abból az évi 10-14 ezer kuvaiti betegből, akiket külföldön kezelnek, minél többen Magyarországon kapjanak ellátást, hiszen ez jelentős bevételi forrása lehet a magyar egészségügyi rendszernek.

Szijjártó Péter elmondta: kedden a két ország kereskedelmi és iparkamarája is megállapodott, mégpedig abban, hogy együttműködési tárgyalásokat kezdenek a szorosabb vállalatközi kapcsolatok érdekében. Kuvaiti cégek elsősorban az olaj- és gázipar, infrastruktúrafejlesztés, valamint a mezőgazdaság területén működnének együtt magyar vállalatokkal.

A kuvaiti találkozók során aláírták a magyarországi Nemzeti Innovációs Hivatal és kuvaiti partnere közötti megállapodást is, amellyel a kutatás-fejlesztéssel és innovációval foglalkozó cégek együttműködésének alapján teremtették meg. Az államtitkár közölte, hogy a kuvaitiak kezdeményezték egy közös finanszírozási alap létrehozását, amelyből vállalatok innovációs tevékenységét tudnák finanszírozni. A magyar fél nyitott egy ilyen alap felállítására.

A kuvaiti innovációs ügynökség vezetője is érintette az egészségügy témáját, egyértelművé téve, hogy kifejezetten érdeklődnek olyan magyar gyógyszerek iránt, amelyek az Öböl-menti országok térségében hiánycikknek számítanak. Ezért fel akarják venni a kapcsolatot magyar gyógyszergyárakkal.

Szijjártó Péter végül tárgyalt a közberuházásokkal foglalkozó közmunkaügyi minisztériumban is, ahol jelenleg 400 fejlesztést, többek között repülőtér-, út- és kórházépítést koordinálnak összesen 25 milliárd dollár értékben. A találkozón abban egyeztek meg, hogy egy kuvaiti delegáció érkezik Magyarországra, amely bemutatja ez említett projekteket magyar cégeknek, hogy azok a lehető legnagyobb eséllyel tudjanak a kuvaiti piacra lépni.