Az NGM elismerte a bakit, javítanának

2012.11.09. 17:23

Az állam a NAV-on keresztül próbálta elcsípni a fiktív cégeket, de egy elhibázott jogszabály miatt számos rendben működő vállalkozásnak is megszüntethették az adószámát , azaz megsemmisítették a a cégüket.

Ha ugyanis egy kérdőívet elég rövid határidővel nem küldtek vissza, akkor gyakorlatilag hiába fellebbeztek vagy mutattak be bármit, semmiképp nem bizonyíthatták be, hogy ténylegesen léteznek és működnek. A NAV-nak a fűnyíróelven működő törvény szerint kell eljárnia, ami alapján értelmetlen fellebbezni is. A törvény így párhuzamosan a szándékával ellentétes hatást is kiváltott, külföldre vagy illegális működésre kényszerített rengeteg vállalatot, az értelmetlen károkozásról nem is beszélve.

Jobb későn, mint soha

Az NGM most 11 hónap után a kormány honlapján ismerte el, hogy homokszem csúszott a gépezetbe. Természetesen a kormány a vonatkozó jogszabályt "szükségesnek, arányosnak és eredményesnek ítéli meg", de végül is annyi cégnek okozott már teljesen feleslegesen kárt, hogy módosítják az egészet.

Mivel valószínűleg átmegy majd a törvénymódosítás, ezentúl "a kérdőív megküldésének elmulasztása esetén a NAV első alkalommal csak bírságot szab ki a jövőben, és a bírságkiszabással egyidejűleg történő ismételt felhívás elmulasztása esetén határoz csak az adószám törléséről.

Emellett a kormány döntött arról is, hogy azon vállalkozások, amelyek adószámát a 2012. január 1-jétől hatályos szerint – a kérdőív kitöltésére való egyszeri felszólítás után - törölték, ne legyenek öt évre eltiltva a további cégalapításból, így a 2012-es szabályok alapján indokolatlan joghátrány senkit sem ér." Ez persze túloz az NGM, hiszen senki nem téríti meg azok kárát, akiknek már elvették az adószámát és hiába próbálkoztak hónapokig időt és pénzt nem kímélve visszaszerezni azt, illetve ide tartoznak az új cég alapításával kapcsolatos, egyáltalán nem elhanyagolható költségek is.