Titkosan kapott negyedmilliárdot a Fradi

2012.11.09. 16:47 Módosítva: 2012.11.09. 16:50
Tíz évre titkosítaná a Szerencsejáték Zrt. azt, hogy miért kapott a Fradi 250 millió forint közpénzt támogatásként. A teljes szponzorációs és támogatási keretük mintegy egyötöde elment már az FTC-re, ha akarnának, se tudnának ilyen nagyságrendben több csapatnak legálisan pénzt juttatni.

250 millió forinttal támogatta augusztusban a Ferencvárosi Torna Clubot a Szerencsejáték Zrt., derült ki az átlátszó.hu irataiból. A klub a működésével, sportszakmai munkájával kapcsolatos kiadásokra, ingatlan-fenntartásra és -fejlesztésre, továbbá személyi és dologi kiadásra, tehát gyakorlatilag bármire fordíthatja az adományt.

Azért adomány és nem szponzoráció, mert a szponzorációnál járna valamiféle marketing-ellenszolgáltatás. A sporttal kapcsolatos társadalmi felelősségvállalás témakörébe is elég nehezen férne bele egy ilyen juttatás, hiszen így legritkább esetekben támogatnak profitorientált vállalatokat, sokkal inkább a szabadidős tevékenységeket, az amatőrsportot illik támogatni.

Tíz évig ezt ne bolygassuk

Az Index kikérte azt az írásos megkeresést és a döntési mechanizmusokkal kapcsolatos dokumentumokat, ami alapján ekkora összeggel, a Fradi tavalyi nettó értékesítési árbevételének felével, kisebb NB I.-es csapatok egész éves költségvetésével gondolták megsegíteni folyó ügyeiben a klubot. Már csak azért is, mert más csapatok számára is hasznos lehet, ha kiderül: milyen dimenziókban kell kiemelkedőt nyújtani ahhoz, hogy ennyit kapjanak a közösből.

A Szerencsejáték Zrt. viszont  úgy gondolja, hogy jobb ezt inkább tíz évre titkosítani. Az infotörvényre hivatkoznak, ami szerint „a közfeladatot ellátó szerv feladat- és hatáskörébe tartozó döntés meghozatalára irányuló eljárás során készített vagy rögzített, a döntés megalapozását szolgáló adat a keletkezésétől számított tíz évig nem nyilvános”.

Az nagyon érdekes és újszerű lenne, ha mostantól Szerencsejáték Zrt. közfeladatai közé egyes profi klubok egyszeri feltőkésítése is beletartozna, így különösen meglepő lenne, ha ez az érvelés a bíróságon is megállná a helyét. Így ebből csak annyit lehet leszűrni, hogy az állami szerencsejáték-vállalat magától biztosan nem fogja kiadni.

Cikkünk megjelenése után a Szerencsejáték Zrt. írásban nyomatékosította: „minden esetben jogkövető magatartást folytat”, és szerintük a vonatkozó jogszabály nem teszi lehetővé a döntés megalapozását szolgáló Támogatási kérelem kiadását. A közlésük szerint ezért nem állt módukban ezt kiadni, és nem a saját döntésük volt ez.

A legfelsőbb szinten is fontos

A független testületük szereti a Fradit

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása alapján a támogatásokról a „Társadalmi Tanácsadó Testület dönt. A munkájukat egy támogatási szabályzat, valamint a Társadalmi Tanácsadó Testület Ügyrendje alapján végzik” – közölték.

A testületet függetlennek tartják, akik „a rendelkezésre álló anyagok elemzése után javasolhatják a támogatás odaítélését. A testület minden évben legalább két ülést tart, de szükség szerint gyakrabban is üléseznek”.

Kecskemét volt, Fradi lett

Tavaly még a Kecskeméti TE főszponzorai voltak, ám az ottani, évi százmillió forintos valódi szponzori szerződésüket most júniusban nem hosszabbították meg. Viszont augusztusban már az FTC kapta meg ennek az összegnek a két és félszeresét.

Erre vonatkozó kérdésünkre a vállalat annyit válaszolt, hogy „a Ferencvárosi Torna Club támogatása nem a Kecskeméti TE helyett történt, hanem az FTC az egyik szervezet a számtalan egyéb támogatott közül”. Megjegyezték azt is: „társaságunk éves tiszta árbevételének az üzleti tervben meghatározott részét adományozásra illetve szponzorációra fordítja, a tavalyi évben 1 milliárd 157 millió forint támogatást nyújtottunk a sport, kultúra, oktatás, egészségügy és egyéb területeken”.

Azaz a Fradi megkapta az állami cég társadalmi támogatásokra szánt összes pénzének több mint az ötödét. Tehát esélyük sem lenne több csapatot is ilyen szinten pénzelni, már ha egyébként gondolkoztak volna ilyesmiben. Az állami cég tavaly összesen 338 millió forintot költött „sport célú szponzorációra". Egyébként ebből is 100 milliót kapott a Fradi.

Az Index kereste Kubatov Gábor Fradi-elnököt, de egyelőre nem értük el. Ő mellesleg nemrég úgy válaszolt az egyik szurkolói kérdésre, hogy „ha azt várja, hogy majd ismét a politika fogja állami pénzekkel feltölteni a Fradit, akkor csalódni fog. Kérem, bízzon bennem, meg fogjuk oldani piaci alapon”.