Újabb százmilliárdos banki pofon jöhet

2012.11.09. 09:35

A kormány 20-25 százalékos diszkontot kérhet a pénzintézetektől, azazhogy a banki szempontból kockázatos hiteleket például csak 75-80 százalékon vegyék át – erősítették meg a Népszabadság információit. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy ez az adósság egészére vagy csak a kockázatosabb részére vonatkozna. Ha a teljes adósságra, akkor az átvett 612 milliárd forinttal számolva 120-150 milliárdos tételcsökkenéssel számol az állam. A Portfolio.hu azt írja: mindez egy újabb, az éves bankadónak megfelelő összegű terhet róna a bankszektorra.

A lap azt írja: fideszes körökből az önkormányzati adósságrendezésről lapunknak azt mondták: a legdrágábbnak tartott folyószámlahitel 60-70 százalékát át kell alakítani éven túli hitellé, így ez a tétel is az általános adósságrendezés része lehet. „Ha egy önkormányzatnak például négymilliárdos a folyószámlahitele, abból legalább egymilliárdot teljesítenie kell, a fennmaradó hárommilliárd pedig a közös adósságrendezés része lenne úgy, hogy az állam e rész 30-40 százalékának a kiegyenlítésében vállalna szerepet” – vázolta a megoldási tervet egy befolyásos fideszes polgármester.

A bankokra rótt újabb teher valószínűleg téma lesz az EU/ IMF-tárgyalásokon is – már ha újraindulnak az egyeztetések a nemzetközi szervezetekkel, jegyzi meg a Népszabadság.

Banki körökben már azóta vannak olyan félelmek, hogy az állam kezébe kerülő önkormányzati adósságok egy részét megpróbálják a pénzintézetekkel lenyeletni, mióta Orbán Viktor október végén bejelentette ezt a tervet.