Állami földet ide, államtitkár a szomszédom

2012.11.10. 10:11

Az Orbán-kormány két államtitkárának szomszédja is nyert állami földpályázaton – írja a Blikk. A lap felidézi azt, amit az Index október 20-án megírt: Farkas Imrének, a vidékfejlesztési miniszter volt, a fejlesztési tárca jelenlegi államtitkárának, a Birtokpolitikai Tanács elnökének a szomszédja az a nádaratással foglalkozó vállalkozó, Kiss Árpád, aki kápolnásnyéki lakos létére 285 hektárnyi nagyon jó minőségű kajászói termőföldet nyert az állami földalaptól, és akinek ezen a területén októberben földfoglalást tartottak.

A Blikk kérdésére Farkas azt mondta: „nem vagyunk szomszédok Kiss Árpáddal”. Ez azért fontos, mert a 100 hektárnál nagyobb állami földek pályázatáról az általa vezetett tanács dönt, vagyis Farkasnak elvileg tudnia kellett a szomszédja sikeréről. Hogy ugyanis szomszédja Kiss, annak a Blikk szerint ellentmond, hogy a Kiss háza melletti telken az ő családjának panziója áll. Ráadásul a környékbeliek szerint a közelmúltban Farkasék ötven méterrel arrébb új házat is építettek, és odaköltöztek. A cégnyilvántartás szerint igaz a szóbeszéd: az államtitkár feleségének és lányának vállalkozását az új házban jegyezték be, de telephelyként a panzió is szerepel.

Ráadásul nem Farkas az egyetlen államtitkár, akinek a szomszédja állami földhöz jutott. L. Simon Lászlónak, az erőforrás-minisztérium kulturális államtitkárának az a Dörömbözi József a szomszédja – és ugyanannak a velencei borlovagrendnek a tagjai is –, aki Seregélyesen nyert 66 hektárnyi állami szántót. A szomszédságot L. Simon elismerte egy bizottsági ülésen. Dörömbözi neve egyébként a kajászói államtitkár-szomszéd földjének ügyében is felmerült: az állami földpályázatok ügyeit gyűjtő Ángyán József azt írta róla – a volt államtitkár jelentése itt olvasható pdf-ben –, hogy a helyiek azt mondták, ő fogja művelni a Kiss Árpád által elnyert földeket. Dörömbözi ugyanis egy nagygazda, aki ért a földhöz és megfelelő eszközei is vannak annak műveléséhez.

L. Simon László közleményben reagálva elmondta, hogy Dörömbözi József nem a szomszédja, ráadásul ugyan részt vett azon a márciusi ülésen, amin döntöttek Dörömbözi pályázatáról, ám akkoriban ő még nem volt államtitkár. L. Simon nem érti, mi következne egyébként abból, ha államtitkárként egy szomszédja nyert volna.

"Az én szomszédjaim nem pályázhatnak állami földekre?", teszi fel a kérdést a szenvedélyes hangú levélben, kiegészítve azzal, hogy a környéken nem csak Dörömbözit ismeri - aki gyermekkora óta ismerőse -, hanem az összes vállalkozót.

"Kulturális államtitkárként, a nemzeti Kulturális Alap alelnökeként viszont rendszeresen írok alá olyan támogatási döntéseket, ahol személyesen ismerem a támogatottakat. Másfél évtizednyi írói, kultúraszervezői munka után éppen az lenne a szégyen, ha ez nem így lenne.", írja az államtitkár.