Fé lórát dolgozunk egy liter benzinért

2012.11.12. 07:20

A magyarországi energiaárak nemzetközi összehasonlításban nem tekinthetők magasnak. A nettó keresetek azonban rendkívül alacsonyak, a munkaidő-ráfordításban mérhető összehasonlítás ezért lehangoló képet mutat − idézi a Napi Gazdaság az Energiainfo.hu legfrissebb elemzését.

A 95-ös motorbenzin itthoni ára az Európai Unió 27 tagországa között a 11. helyet foglalja el az EU Weekly Oil Bulletin összehasonlító árai alapján. A benzin közel 20 százalékkal kerül többe Magyarországon, mint a legolcsóbb Bulgáriában és Romániában, azonban hasonló mértékben alacsonyabb a listavezető olasz vagy holland kutak díjtételeinél.

Drucker György, a szakportál vezető elemzője szerint a magyarországi benzinár 7-8 százalékkal alcsonyabb az EU−27 súlyozott átlagáránál. Az áramért az európai fővárosokban fizetendő összeg alapján Budapest a negyedik legolcsóbb, a londonival nagyjából egyező fajlagos áramárak (17,07 eurócent kilowattóránként) meghaladják az athéni, helsinki és párizsi árakat, de lényegesen elmaradnak a bécsi, amszterdami és római díjaktól.

Az UBS adatai alapján Magyarország lakosai a harmadik legalacsonyabb nettó órabérrel rendelkeznek az unióban, itthon átlagosan valamivel több mint 24 percet kell dolgozni egy liter 95-ös benzinért, míg Luxemburgban 3,7, Dániában 5,2, Ausztriában pedig valamivel több mint 6 perc ez az érték.

Száz kilowattóra áramért − ami nagyjából egy átlagos háztartás havi fogyasztásának fele − több mint négy óra nettó munkabért kell kifizetni Budapesten, míg Helsinkiben, Londonban vagy Párizsban nagyjából az óradíjnak megfelelő összeget.

Egy liter benzint érő munkaidő (perc)
Luxemburg 3,7
Dánia 5,2
Egyesült Királyság 6,8
Németország 6,9
Belgium 8,0
Szlovákia 17,2
Csehország 17,9
Magyarország 24,6
Bulgária 28,1
Románia 28,5
 Forrás: Energiainfo.hu