Recesszióba zuhant az eurózóna

2012.11.15. 11:29 Módosítva: 2012.11.15. 12:52

A BBC szerint az eurózóna gazdasága mínuszba váltott. A lap szerint a júniustól szeptemberig tartó negyedévben 0,1 százalékkal esett vissza a gazdasági teljesítmény. Ez egyébként még jobb, mint az előző negyedéves adat, akkor ugyanis 0,2 százalékkal esett vissza az eurót használó 17 ország gazdasága. A recesszió technikai értelemben akkor következik be, amikor két egymást követő évben csökken egy gazdaság teljesítménye.

Az egy évvel korábbihoz képest az euróövezetben 0,6 százalékkal, az EU-ban pedig 0,4 százalékkal csökkent a GDP. Az unió bajban lévő gazdaságai ennél jobban estek vissza az elmúlt negyedévben. Spanyolország júniustól szeptemberig 0,3, Portugália pedig 0,8 százalékot esett vissza.

Nem csak az eurózóna, a magyar gazdaság is recesszióban van. A KSH adatai szerint az előző negyedévhez képest 0,2 százalékkal, míg a tavalyi harmadik negyedévhez képest a nyers adat szerint 1,5, míg  a szezonális és naptárhatásokkal kiigazított adat szerint 1,6 százalékkal esett vissza a GDP – közölte a statisztikai hivatal.

A nemzetgazdasági minisztérium közleménye szerint „nemzetközi trendek befolyásolták a GDP alakulását”. A minisztérium azt is írta: „a magyar gazdaság továbbra sem tudott elszakadni az alapvetően nemzetközi trendek által jelzett növekedési pályától”. Az európai uniós és euróövezeti adatok erre részben adhatnak magyarázatot, de csak részben.

Egyrészt ugyanis a magyar gazdaságot leginkább befolyásoló külkereskedelmi partner, Németország gazdasága 0,9 százalékkal nőtt a harmadik negyedévben. Ez az érték az elemzők szerint megfelel a várakozásoknak. Másrészt pedig a magyar visszaesés 1,5 százalék, több mint 1 százalékponttal rosszabb, mint az uniós átlag – vagyis nem minket húzott le az EU, hanem mi húztuk le az unió átlagát.

Az eurózóna gyengélkedése ellenére nemcsak a német, hanem az Európai Unió második legnagyobb gazdasága, a francia szintén nőtt a második negyedévben: a francia GDP negyedéves és éves összevetésben egyaránt 0,2 százalékkal emelkedett (igaz, az előző negyedévi adatot rontották stagnálásról 0,1 százalékos visszaesésre). A térségi országok közül a csehek hozzánk hasonlóan recesszióban vannak – szintén 1,5 százalékos volt a harmadik negyedévben az éves szintű visszaesésük –, csökkent 0,6 százalékkal a román gazdaság is, viszont a szlovák gazdaság 2,5 százalékkal nőtt.